Preot în Arhiepiscopia Tomisului, condamnat pentru fraude cu fonduri nerambursabile

2
7739
Vasile Rusnac, sursa foto: ct100.ro

Preotul din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene, a fost condamnat. Instanța de fond- Tribunalul Constanța –  s-a pronunțat, joi, 11 februarie, asupra pedepsei, atât în cazul preotului, cât și în cazul administratorului unei societăți cu care acesta a derulat un proiect, care s-a dovedit a fi unul fraudulos.

Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, a fost trimis în judecată, în 2018, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, împreună cu partenerul său de ”afaceri”, Ionuș Cosmin Băcilă, acuzatți de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

 Potrivit rechizitoriului, în contextul realizării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile (europene şi de la bugetul de stat), denumit „Egalitate pe piaţa muncii – Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectului (Agenţia Naţională Antidrog) şi Arhiepiscopia Tomisului Constanţa a fost semnat un acord în baza căruia aceasta din urmă trebuia să desfăşoare cursuri de formare profesională (operator introducere, validare, prelucrare date – calificare; îngrijire bătrâni la domiciliu; patiser – cofetar) cu un număr de 230 de persoane vulnerabile.

Procurorii mai spun că cei doi inculpaţi ar fi folosit, cu rea credinţă, în cadrul proiectului menţionat, declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete prin care se atesta în mod nereal realizarea activităţilor contractate în proporţie de 100%, deşi în realitate cursurile de pregătire practică, componentă majoră a cursurilor de formare profesională pentru meseriile de patiser – cofetar, nu ar fi avut loc în fapt, aspecte pe care cei doi inculpaţi le-ar fi cunoscut.

Ca urmare a acestor demersuri, Vasile Rusnac şi Ionuţ-Cosmin ar fi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 472.543 lei (din care 346.903 lei – Arhiepiscopia Tomisului şi 125.640 lei – societatea comercială administrată de inculpatul Băcilă Ionuţ-Cosmin)”, spus procurorii.

Condamnarea

La finalul procesului, cei doi au fost găsiți vinovați și condamnați la pedepse de câte doi ani și șase luni de închisoare, cu suspendare. Totodată, instanța a decis ca cei doi să achite prejudiciul creat, cu dobânzile aferente.

Admite acţiunea civilă formulată de Ministerul Fondurilor Europene şi dispune obligarea inculpatului RUSNAC VASILE, în solidar cu partea responsabilă civilmente ARHIEPISCOPIA TOMISULUI, la plata către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene a sumei de 346.903,32 lei şi a dobânzii legale până la achitarea integrală a debitului, precum şi obligarea inculpatului BĂCILĂ IONUŢ COSMIN, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC SIND TOUR OPERATOR SRL la plata către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene, a sumei de 125.640 lei, la care se adaugă dobânda legală până la achitarea integrală a debitului. În baza art.404 alin.4 lit.c raportat la art.249 C.p.p.: Menţine măsurilor asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale prin Ordonanţa din 16.07.2018 emisă de către D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa faţă de inculpaţi şi părţile responsabil civilmente.

Dispune obligarea inculpatului RUSNAC VASILE, în solidar cu partea responsabilă civilmente ARHIEPISCOPIA TOMISULUI la plata sumei de 8.000 lei precum şi a inculpatului BĂCILĂ IONUŢ COSMIN, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC SIND TOUR OPERATOR SRL la plata sumei de 8.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11.02.2021.
Document: Hotarâre  88/2021  11.02.2021
”, se arată în încheierea de ședință.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

Daniel ALBU

2 COMENTARII

  1. Pedepsele cu suspendare a unor infractori de acest gen care fura sute de mii de lei sunt ridicole iar cei care fura o găină sunt condamnați la pușcărie cu executare.

  2. Probabil ca popa rusnacu a fost pus de prelatul teodosie sa fure de la Apia pentru ca și el a fentat apia cu câteva milioane de euro, iar justiția la scos nevinovat oare cine-i verifica pe acei magistrați care dau sentințe ilegale netemeinice și ilegale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.