Românii trăiesc cu speranţa că anul acesta vor putea să participe la serviciile religioase oficiate pentru sărbătorile pascale. Premierul României, Florin Cîţu, a avut joi, 25 martie a.c., o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanții cultelor religioase. Premierul a discutat soluții pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare sărbătorile pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiții de siguranță sanitară. Acesta a ascultat propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători.
Soluția la care a ajuns premierul este să fie adaptat un interval orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară. “Discuția de astăzi mi-a confirmat că există deplină înțelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populației. Colaborarea și comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertății religioase, chiar și în condițiile epidemiologice actuale. În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus“, a spus premierul.
Un alt subiect important abordat în cursul întâlnirii a fost legat de o serie de modificări, pe care reprezentanții cultelor le consideră necesare, în privința regulilor actuale de înmormântare a persoanelor decedate din cauza infectării cu noul coronavirus. În colaborare, urmează să fie adaptate aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de înmormântare cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține. “Întâlnirea de astăzi de la sediul Guvernului a evidențiat că, prin dialog și parteneriat între autoritățile publice și cultele religioase, deciziile care sunt luate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 răspund atât nevoilor de protejare a sănătății publice, cât și celor religioase ale credincioșilor“, susţine premierul.
Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte autorităţilor pentru faptul că au recepţionat mesajele credincioşilor şi ale ierahilor bisericii şi au înţeles că libertatea religioasă nu poate fi suprimată şi nici discriminată. “Noi trebuie să mulţumim autorităţilor că ne dau semne bune. Nu ne putem pronunţa acum. Mai avem o lună şi ceva până la Paşti. O să ieşim din starea asta de alertă şi probabil va urma alta. Însă, putem să observăm cu bucurie că autorităţile au recepţionat mesajele credincioşilor şi ale ierahilor bisericii şi au înţeles că libertatea religioasă nu poate fi suprimată şi nici discriminată. Chiar domnul preşedinte a zis că îşi doreşte şi el ca toţi cedincioşii, indiferent de confesiune, să se bucure de sărbătorile pascale. Noi am spus că respectăm regulile sanitare, pentru că ne confruntăm cu o boală gravă, dar noi nu înţelegem discriminarea. Nu putem înţelege de ce la metrou ai voie şi în biserică nu ai voie. De ce la mall ai voie şi în biserică nu ai voie? Aici este problema. Adică să nu fie discriminate libertatea religioasă, libertatea omului de a se ruga”, a declarat, pentru Focus Press, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
“De ce trebuie să ocrotim doar economia? De ce nu ocrotim şi spiritualitatea?”
Preotul susţine că lăcaşul de cult are rostul lui. “A merge la lăcaşul de cult este o libertate fundamentală. Lăcaşul de cult nu este mai puţin important sau lipsit de semnificaţie. Are rostul lui. Este la fel de important şi poate mult mai important, dacă vorbim de valorile spirituale care ne definesc în viaţă. Poate că este mai important lăcaşul de cult decât mall-ul. Noi trăim într-o societate din ce în ce mai materialistă şi ne uităm mai mult la profit şi începem să zicem că trebuie să luăm măsuri, dar trebuie să ocrotim economia. De ce trebuie să ocrotim doar economia? De ce nu ocrotim şi spiritualitatea? Asta este problema, să nu fim discriminaţi. Înţelegem că trebuie să ne protejăm, dar să fie luate măsurile uniform şi în mod nediscriminatoriu şi să fie aceeaşi lege pentru toţi. Altminteri pare că are cineva ceva cu biserica şi iar nu e bine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
“Acum avem şi vaccin şi avem speranţa că boala va fi controlată şi controlabilă”
Preotul susţine că anul trecut au fost restricţii foarte dure şi nu s-a rezolvat nimic, pentru că acum suntem în valul trei al pandemiei de coronavirus: “Eu cred că anul trecut a fost suficient gradul acesta de restricţionare. Dacă stăm să ne gândim raţional, anul trecut au fost restricţii foarte dure şi nu s-a rezolvat nimic. Am stat în casă, am dus lumina pe la credincioşi cu Poliţia, jandarmi, voluntari şi ni s-a spus că suferim acum un pic ca să ne fie mai bine după. Practica a demonstrat că nu s-a întâmplat nimic. Ba chiar suntem în valul trei. Ceea ce înseamnă că undeva s-a greşit. De măştile neconforme nu prea vorbeşte nimeni. Adică peste 95% din măştile neconforme nu au protejat populaţia. Acum avem şi vaccin şi avem speranţa că boala va fi controlată şi controlabilă”.
“Nu văd motiv pentru care anul acesta trebuie să mai stăm închişi în casă. Nu vrem ca în rândul bâlbelor să intre şi biserica”
Oficialul Arhiepiscopiei Tomisului vrea ca autorităţile să fie mai bine intenţionate. “Nu văd motiv pentru care anul acesta trebuie să mai stăm închişi în casă. A trecut un an. După starea de urgenţă a urmat starea de alertă şi ne-am lămurit că se poate trăi şi aşa. Dacă vine cineva acum şi ne spune să stăm din nou în casă numai de Paşti, atunci ori are ceva cu biserica şi cu sărbătorile, ori nu judecă logic. Altfel nu înţeleg de ce ne-ar ţine în casă. Anul trecut nu s-a rezolvat nimic, pentru că am stat în casă. Avem deja valul trei. Alte măsuri aşteptăm din partea autorităţilor, un tratament egal. Nu vrem să fim mai presus, deşi valorile spirituale sunt cele care conduc societatea şi nu cele materiale. După lege nu vrem să fim discriminaţi în drepturile fundamentale. După morală vrem ca autorităţile să fie mai bine intenţionate, dar se pare că au fost şi bâlbe în măsurile care s-au tot luat. Nu vrem ca în rândul bâlbelor să intre şi biserica. De aceea mulţumim autorităţilor că, în sfârşit, au înţeles semnalele şi că este nevoie de un dialog şi nu cum a fost până acum”, a declarat preotul Eugen Tănăsescu.
Alexandra VASILE
Părinte, greșeala a fost că s-a pus nădejdea în ajutorul științei, nu în ajutorul lui Dumnezeu… Cred că așa va fi și cu vaccinul, atâta timp cât cei care îl fac nu se și roagă Lui să fie vindecător… sau poate au alte gânduri… Din cauza multor păcate strigătoare la cer pătimim astfel… Doamne, iartă-ne și ne ajută pe noi, păcătoșii!