Preotul Tănăsescu, lămuriri despre botezul copiilor. Cum pot fi evitate tragediile

0
1917

Preotul din Suceava care s-ar face vinovat de decesul unui copil după ce l-ar fi botezat s-a autosuspendat! „Este un om prăbușit”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. În opinia lui Vasile Bănescu, este inexplicabil cum s-a putut întâmpla o astfel de tragedie, în contextul în care botezul a fost oficiat de un preot cu experiență. Amintim, copilul a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după botez și a murit o zi mai târziu la spital. Cauza exactă a morții va fi stabilită după necropsie.

După cum au precizat toți cei prezenți, inclusiv preotul, copilul plângea și era agitat și înainte de a fi băgat în cristelniță.  După ce a fost cufundat în apă, conform ”sfintei taine a botezului”, băiețelul a continuat să plângă, după care a intrat în stop cardio-respirator. Personalul SMURD ajuns la fața locului l-a resuscitat, ulterior copilului fiindu-i aspirat lichid din plămâni. Din păcate, luni dimineață, în jur de ora 6.00, micuțul a decedat în secția de ATI a Spitalului Județean.

Cazul bebeluşului din Vaslui, care a murit în urma scufundării în cristelniță la botez, nu a rămas fără urmări în mediul on-line. Tragedia a stârnit reacții în toată țara, existând două tabere: una care cere ca partea legată de scufundarea totală în apă a copilului botezat să fie eliminată, și alta care îndeamnă la calm, amintind că această tradiție creștină foarte veche nu a făcut victime și nici nu există încă date certe că nu sunt alte cauze ale morții, legate de copilul născut prematur. Polițiștii au deschis un dosar penal de ucidere din culpă și așteaptă, deocamdată, concluziile privind cauza morții. Dosarul de ucidere din culpă este deschis deocamdată în rem, adică față de faptă, nu față de preotul paroh.

Care este ritualul în cazul Botezului și de ce se poate ajunge la astfel de tragedii? Răspunsul l-am primit de la preotul Eugen Tănăsescu. “A mai existat o situație similară și s-a depistat la autopsie că micuțul s-a înecat cu propriul lapte. Părinții au făcut greșeala să-l supraalimenteze înaintea botezului. Unii părinți dau de mâncare copilului ca să nu plângă în timpul Botezului, îl supraalimentează cu lapte. În acest caz așteptăm concluzia anchetei, să vedem care a fost cauza decesului. În cazul acesta s-a spus că bebelușului i s-a scos 110 mililitri de lichid din plămâni, dar în 3 secunde nu poți să înghiți atâta apă. Copilul era prematur. Procedura botezului este cea cunoscută de 2000 de ani. Botezul se face prin afundare de trei ori, în numele Sfintei Treimi. De 2000 de ani este acest canon. Așa s-au botezat creștinii și pe vremea apostolilor și așa se botează și acum. Pentru protecție i se acoperă fața copilului, nasul, gura, urechile. Preoții știu ce au de făcut în cazul acesta.Autoritățile trebuie să spună care a fost cauza decesului. Ce probleme medicale a avut copilul?”, a declarat, pentru Focus Press, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Cu toții cunoaștem taina botezului și ce implică ea, dar prea puțini știm că există și anumite particularități ale acestui obicei. O astfel de particularitate o reprezintă botezul de urgență. Preotul susține că există anumite situații excepționale în care afundarea copilului nu se poate face din cauze obiective. “Atunci când copilul este internat în spital, cu afecțiuni grave, și este nevoie să fie botezat urgent, se face prin stropire. Nu poți în spital să faci botezul complet. Copilul poate că este conectat la aparate, are anumite sensibilități și nu se poate face afundarea. Părinții și preotul stabilesc înainte de botez dacă există o afecțiune medicală. Părinții vin cu el la biserică după ce au discutat cu preotul. Preoții știu ce au de făcut. Dacă există probleme medicale Biserica nu este absurdă, nu vrea moartea păcătosului, ci îndreptarea lui. De aceea îl botezăm, pentru iertarea păcatelor și înveșmântare cu Sfântul Duh. Nu punem problema că nenorocim copilul, ci punem problema că sfințim copilul”, susține preotul Eugen Tănăsescu.

Cum pot fi evitate astfel de situații nedorite? “Pot fi evitate astfel de situații când lucrurile sunt clare și discutate. Și când mănânci poți să te îneci. Au fost oameni care au dezvoltat brusc embolii pulmonare. Eu nu mă pot pronunța ce a făcut preotul, ce au făcut părinții, ce s-a întâmplat cu bebelușul. În Constanța nu s-au înregistrat astfel de situații. Astfel de cazuri sunt extrem de rare și se întâmplă din cauza unor erori medicale, din cauza unor greșeli ale părinților. Uneori nici părinții nu știu ce situație medicală are copilul. Nu exclud că uneori și preotul poate greși. De aceea se fac anchete. Și în cazul acesta se face o anchetă bisericească. Este în curs de cercetare. Trebuie văzut unde a fost eroarea și ce s-a întâmplat“, ne-a explicat părintele Tănăsescu.

Preotul îndeamnă părinții să discute sincer și deschis cu preoții atunci când vor să-și boteze copilul. “Să spună dacă bebelușul are vreo situație medicală aparte, dacă are vreo sensibilitate, dacă are vreo problemă. Un copil supraalimentat, care în timpul botezului este legănat de părinți sau de nași, să fie liniștit, după care este scufundat în cristelniță, are toate șansele ca laptele să se întoarcă înapoi și să o ia accidental pe căile respiratorii. Nu se ține copilul flămând, dar nu îl hrănești în timpul botezului sau cu puțin timp înainte. Botezul este practic o baie a copilului, atât din punct de vedere Duhovnicesc, a spălării păcatelor, cât și din punct de vedere fizic. După ce îl botezi trebuie să-l îmbraci bine. Dacă este frig afară este indicat să nu expui copilul. Să fie bine îmbrăcat până acasă. Unii părinți practică acasă o așa-zisă spălare a copilului după botez, însă nu înțeleg de ce. Îl botezăm ca să fie creștin. După ce pleacă de la biserică trebuie să se asigure condițiile cât mai favorabile să nu pățească nimic. Este indicată o agapă frățească, nu trebuie făcute excese și în niciun caz nu are ce căuta copilul la o petrecere la restaurant, cu muzică tare. Copilul trebuie să se odihnească, hrănit și să aibă parte de liniște. Nu are de ce să stea la masă cu mesenii“, susține preotul Tănăsescu.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.