Președintele Autorității Electorale Permanente, urmărit penal pentru abuz în serviciu

0
472

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a fost pus oficial sub acuzare de procurori, pentru abuz în serviciu. Acesta este acuzat că a dat afară abuziv doi directori din cadrul instituției. Constantin Mitulețu Buică a fost citat, joi, 25 martie, de procurorii Parchetului Sectorului 3, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile. Acesta nu a dat declarații în fața anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Președintele AEP este acuzat că, în 2019, i-a demis din funcții pe doi directori din cadrul instituțieia, respectiv pe Gabriel Saucă – fost director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, şi pe Cristian Petraru – șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale. Totodată, în sarcina lui Buică s-a reținut și blocarea mai multor posturi din cadrul AEP, fără a organiza concursuri pentru ocuparea lor, deși, potrivit legii, era de datoria lui să le organizeze. Cazul posturilor blocate a fost semnalat și într-un raport al Curții de Conturi. Mitulețu Buică susține că nu are de gând să demisioneze, iar cu privire la cei doi directori, a precizat că nu i-a dat afară ci doar i-a sancționat disciplinar.

”Am fost pus sub acuzare pentru acordarea a două sancțiuni disciplinare cu avertisment. Eu nu i-am concediat pe cei doi, ci au demisionat inițial după sancționare, apoi le-am aprobat plecarea cu acordul părților, pe cale amiabilă. I-am avertizat pentru că au părăsit serviciul, am constatat că nu sunt de găsit în instituție. Nu aș avea de ce să demisionez. Ar fi haos în tot sistemul administrativ dacă trebuie să pleci pentru avertismente date subordonaților. Vom vedea care e calea de urmat, vom vedea dacă se va ajunge la un proces în instanță. Dosarul a fost deschis în 2019, în urma plângerii celor doi”, a declarat Mitulețu-Buică pentru G4Media.ro.

La finalul lunii iulie 2019, liberalii, aflați la momentul acela în opoziție, au reclamat „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directorii din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică. „Somăm preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, să oprească urgent acţiunea de PSD-izare a instituţiei, pe care a început-o în ultima vreme. Este strigător la cer faptul că directori din cadrul AEP sunt demişi pe bandă rulantă doar pentru că nu au simpatii politice faţă de PSD, având un comportament apolitic, aşa cum este firesc şi cum, de altfel, le impune legea. În locul acestora sunt aduse persoane fidele politic şefului instituţiei şi promovate, ulterior, pe funcţii de conducere (…) Partidul Naţional Liberal solicită preşedintelui AEP retragerea de îndată a ordinelor emise şi readucerea pe funcţiile de conducere a directorilor demişi din cadrul Autorităţii – Gabriel Saucă şi Cristian Petraru. Totodată, cerem partidelor parlamentare să ia atitudine şi să susţină solicitarea PNL de respingere a avizelor solicitate Parlamentului”, se arăta într-un comunicat al PNL, transmis pe 31 iulie 2019.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.