Tradiționala cină de iftar, oferită anual de Uniunea Democrată Turcă din România în luna Ramazan, a reunit vineri, 14 martie, la Constanţa, reprezentanți ai administraţiei publice centrale şi locale, ai mediului academic şi de afaceri, membri ai corpului diplomatic acreditaţi în România, preşedinţi de sucursale şi de comisii de specialitate din cadrul UDTR.
Evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă specifică lunii Ramazan, de bună înţelegere, prietenie, empatie şi respect reciproc între invitaţi de etnii şi religii diferite. Au răspuns invitației organizatorilor și au luat parte la iftar, alături de preşedintele UDTR, ing. Fedbi Osman, Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România, Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Florin Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Şenol Ali, subprefect al judeţului Constanţa, Varol Amet, deputat UDTTMR, Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR. Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, E.S. Özgür Kıvanç Altan, membri ai misiunii diplomatice turce din România și consulul general Ozan Çakır. În premieră, în acest an la eveniment a luat parte şi Ambasadorul Republicii Azerbaidjan la Bucureşti, E.S. Gudsi Osmanov.
Evenimentul a fost deschis de rugăciunea specifică cinei de iftar şi a fost urmat de alocuţiunea vicepreşedintei Comisiei de religie a UDTR, prof.dr. Firdes Musledin, care a subliniat faptul că „iftarul nu este o simplă cină cu prietenii, ci o veritabilă ceremonie cu profunde semnificații religioase, o adevărată sărbătoare, un exemplu de respect între semeni, de toleranţă, de armonie interetnică şi interculturală“.
Prezent pentru prima dată la un astfel de eveniment organizat de UDTR, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi i-a felicitat pe membrii comunităţii turce şi a mărturisit că nu i-a considerat niciodată minoritari, că îi apreciază şi îi respectă pentru ceea ce sunt şi că se simte onorat să ia parte la eveniment, împreună cu o parte dintre primarii din judeţ.
În alocuţiunea sa, ambasadorul Özgür Kıvanç Altan a specificat că Luna Ramazan este cea mai frumoasă perioadă a anului, o lună a păcii, a prieteniei și a transmis încă o dată condoleanțe membrilor UDTR, pentru pierderea suferită în urma decesului fulgerător al deputatului Iusein Ibram. Referindu-se la cele două comunități etnice, turcă și tătară, diplomatul turc a afirmat că acestea „reprezintă, poate, cea mai importantă componentă a prieteniei“ dintre ţările noastre. „Etnicii noştri, care trăiesc în armonie în România, reprezintă un pod de prietenie între Turcia şi România. Aşa cum am subliniat mereu, poziţia României faţă de etnicii turci şi tătari şi faţă de ceilalţi musulmani este demnă de apreciere“, a declarat Ambasadorul Republicii Turcia la București. Diplomatul turc nu a uitat să menționeze că, deși lumea se află într-o perioadă de importante schimbări geostrategice, „strânsele legături dintre ţările noastre au devenit şi mai importante în contextul actual“, iar relaţiile economice şi comerciale, precum și cooperarea militară dintre cele două țări sunt deosebit de importante pentru stabilitatea şi pacea în regiunea Mării Negre. „Vom fi împreună doi aliaţi puternici pe flancul de est, vom continua să conlucrăm împreună pentru a menţine securitatea la Marea Neagră, marea noastră comună“, a declarat ambasadorul turc.
Printre invitații prezenți la cina de iftar s-au mai numărat: inspectorul școlar general constănțean, Sorin Mihai, comisarul-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța, Horia Constantinescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Raluca Ștefan, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Delia Cornea, și preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“, prof.univ.dr. Aurel Papari.
Au mai fost prezenți la iftar, din partea conducerii UDTR, prim-vicepreședintele Iusein Gemal și secretarul general Ervin Ibraim. La eveniment a participat și Sevil Shhaideh, fost viceprim-ministru al României, o prietenă apropiată a UDTR, personalitate marcantă a comunităţii turce din România, și tânăra președintă a Judecătoriei Medgidia, Geilan Ibraim.
Evenimentul a fost organizat de Comisia de religie a UDTR și a fost coordonat de prof.dr. Firdes Musledin, vicepreşedinta acesteia.
V.I.

