Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, despre farmaciile percheziţionate la Constanţa: Au dreptul legal să prepare medicamente şi dezinfectanţi

0
498

Dosarul „Hesperos”

Așa-zisele produse dezinfectante “măsluite”, descoperite de oamenii legii în urma unor percheziții în cazul lanțului de farmacii Hesperos din județul Constanța, au fost făcute conform formulei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)! În acest sens ar exista și autorizația necesară, susține Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța.

La solicitarea unui avocat, președintele Rizea a răspuns în mod oficial faptul că Farmacia Hesperos deține autorizație de funcționare, cu receptură, fapt care atestă faptul că aceasta ar avea dreptul legal să prepare medicamente și soluții dezinfectante.

“Acolo, din ce știu eu, sunt două probleme. Nu știu ce au găsit, cum au găsit, dar  am primit din partea unui avocat o adresă prin care ne cere să spunem dacă Famacia Hesperos are voie să prepare medicamente, dacă are receptură, pentru că nu au văzut scris pe autorizație că este cu receptură. Le-am dat răspuns clar că pe autorizație nu se scrie decât excepția, ori asta nu este excepție. Toate farmaciile ar trebui să aibă receptură. Atunci când se dau autorizații, se dau pentru farmacii cu receptură. Dacă farmacia consideră că nu are condiții sau nu are pentru ce să aibă receptura, doar atunci cere (autorizație – n.r.) fără receptură și numai atunci, cu un asterisc, se scrie pe autorizație că este fără receptură. Farmacia are receptură și are dreptul să prepare medicamente. Se discuta ceva despre alcool. Nu știu toate dedesubturile. Nu pot să spun ce nu știu. În orice caz, dezinfectantul făcut, cel puțin așa mi-a spus farmacista, este conform formulei OMS. Nu sunt cantități care să le livreze în alte părți în sticluțe de 50-100 de ml pentru uzul personal, deci treaba aceasta cade cu dezinfectantul. Nu știu partea cu alcoolul sau alte minuni ce au găsit (oamenii legii –n.r.) Dezinfectantul era și pentru distribuție. Noi asta preparăm: medicamente, dezinfectante. Preparăm rivanolul care este un dezinfectant. Preparăm apa oxigenată care este tot un dezinfectant. Sunt mai multe lucruri pe care noi le preparăm și le vindem în farmacie, cu etichetă, în care spunem ce conține, legal”, a declarat, pentru Focus Press, Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța.

Aceasta a mai precizat că “Nu am primit nimic oficial. Am înțeles că i se reproșase (farmaciștei –n.r.) că nu ar avea receptură, pentru că nu este trecut pe autorizație receptură și dacă nu este trecut, înseamnă că nu are. Le-am trimis răspuns și le-am explicat despre ce este vorba”. Președintele Colegiului Farmaciștilor susține că nu l-a contactat nimeni înainte sau în timpul verificărilor pentru a se stabili dacă farmacia are sau nu receptură. “Nu am primit niciun telefon de la nimeni. Am înțeles că de la DSP au fost două doamne chemate acolo, care nici ele nu au sunat să mă întrebe, dacă nu pe mine, Ministerul Sănătății care dă autorizații. Cu toate că la ora actuală verificările în farmacii sunt făcute de DSP. Pe partea cu receptura, farmacia este acoperită, celălalt aspect nu îl știu”.

Conform Normelor din 25 martie 2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea unităților farmaceutice emise de Ministerul Sănătății și publicate în Monitoul Oficial nr. 270 bis, în 9 aprilie 2019, aflăm faptul că:

“Receptura este încăperea amenajată, dotată și destinată preparării formulelor magistrale și oficinale; în receptură este interzis accesul altor persoane decât al celor care lucrează în farmacie; receptura trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să fie organizată într-un spațiu destinat numai personalului de specialitate al farmaciei și care să permită o activitate corectă de executare a formulelor magistrale și oficinale, după caz;

b) să fie prevăzută cu sistem propriu de asigurare a temperaturii și umidității și dispozitive de monitorizare a condițiilor de temperatură și umiditate create;

c) să fie amenajată astfel încât să se evite riscul de confuzie și de contaminare în timpul diferitelor operații de preparare efectuate;

Laboratorul este încăperea dotată cu sursă de apă, gaz, electricitate și în care se instalează distilatorul. În cazul în care farmacia comunitară nu dispune de distilator, procurarea apei distilate se face pe bază de contract. Receptura și laboratorul pot fi organizate și în aceeași încăpere, dacă spațiul are o suprafață de minimum 10 mp și dacă volumul de activitate permite acest lucru”.

Iată ce au confiscat oamenii legii de la Hesperos

Reamintim faptul că, urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse și uz de fals, în cursul zilei de 3 aprilie a.c., polițiști din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor al Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat 13 percheziții, pe raza județului, la mai multe puncte de lucru ale unei unități farmaceutice, respectiv lanţul de farmacii Hesperos. Astfel, au fost identificate 581 de sticle (290,5 litri) de soluție de curățare, care era comercializată drept alcool sanitar. De asemenea, polițiștii au descoperit 21 de cutii cu mănuși, în valoare de 2.100 de lei, care erau expuse spre comercializare fără a avea afișat prețul de vânzare, precum și 179 de sticle (89,5 litri) cu lichid dezinfectant pe a căror etichetă nu era specificat termenul de valabilitate. Polițiștii au aplicat 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de 57.000 de lei, la Legea 12/1990 și au ridicat, în vederea confiscării, bunurile, evaluate la 13.186 de lei. În urma activităților, 5 persoane au fost conduse la audieri. De asemenea, au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și ai Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța, precum și al Direcției de Sănătate Publică (DSP) și D.G.A.F. Constanța.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.