Președintele Kazahstanului vrea extinderea facilitățile portuare la Marea Neagră și o centrală nucleară

0
205
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a ținut discursul său privind starea națiunii, intitulat „Cursul economic al unui Kazahstan echitabil“, detaliind reformele pe care și le dorește.

Liderul kazah a solicitat o coordonare a politicilor financiare și monetare, cu scopul de a se obține o creștere economică stabilă, de 6-7%. Acesta a trasat și principalele sarcini economice ale guvernului. „Într-o perioadă atât de importantă, avem toate șansele să realizăm un progres economic puternic. Pentru a face acest lucru, trebuie să trecem, în mod decisiv, la un nou model economic, care nu este condus de realizări abstracte, ci de o îmbunătățire reală a vieții cetățenilor“, a precizat Kassym-Jomart Tokayev.

Acesta a subliniat că cea mai importantă sarcină este formarea unui cadru industrial solid al țării, care să asigure autosuficiența economică. Astfel, accentul principal ar trebui pus pe dezvoltarea accelerată a sectorului manufacturier, cu o atenție deosebită acordată unor sectoare precum ingineria grea, îmbogățirea uraniului și componentele auto. Pentru industria prelucrătoare, Tokayev a propus ca investitorii străini și autohtoni să fie scutiți de plata impozitelor și a altor plăți obligatorii în primii trei ani.

De asemenea, președintele kazah a susținut atragerea băncilor străine, pentru a stimula concurența și a rezolva problema insuficienței împrumuturilor pentru companii, pentru ca acestea să ajungă la un procent de 20% sau mai mult. Tokayev s-a referit și la sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, și la accelerarea privatizării, urmând a fi inițiate schimbări legislative în acest sens.

În discursul său, președintele Kazahstanului și-a luat angajamentul și pentru o dezvoltare durabilă și verde a țării, pentru ca, pe termen lung, să se facă o tranziție globală către energia curată. Astfel, Tokayev a vorbit de planuri de creștere a capacității de energie regenerabilă și de dezvoltare a producției de hidrogen, și chiar a propus organizarea unui referendum național cu privire la construirea unei centrale nucleare.

Liderul kazah își dorește ca țara pe care o conduce să devină un important centru de tranzit în Eurasia, prin rute-cheie cum ar fi cea transcaspică și coridorul internațional nord-sud.

„Este necesar să se construiască un nou port uscat la punctul de trecere Bakhty, să se accelereze construcția unui hub pentru containere la Aktau și să se extindă facilitățile portuare la Marea Neagră de-a lungul Coridorului Mijlociu“, a cerut președintele Kazahstanului.

În plus, acesta vrea ca țara sa să fie axată pe IT, considerând că ea se află printre liderii mondiali în ceea ce privește indicele de dezvoltare a e-guvernării și a fintech-ului. El a solicitat guvernului să crească exportul de servicii IT la un miliard de dolari până în 2026, prin parteneriate cu marile companii străine.

Președintele Tokayev a concluzionat că guvernul va fi tras la răspundere în totalitate pentru aplicarea acestor politici economice și sociale solide.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.