Primăria Constanța ascunde de ce nu vrea Ministerul Dezvoltării să-i ramburseze o parte din fondurile pentru modernizarea Grădiniței „Amicii“

0
765
Primăria Constanța

Primăria Constanța a acționat în instanță Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, deoarece nu vrea să-i ramburseze aproximativ 25.000 de lei, cheltuiți pentru modernizarea Grădiniței „Amicii“. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă, pentru moment.

La sfârșitul anului 2019, Primăria Constanța semna contractul de finanțare europeană pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit „Amici“. Un proiect cu o valoare totală de 6.057.289,73 lei, din care 120.931,60 lei de la bugetul local.

Dar abia în aprilie 2021 Municipalitatea a reușit să atribuie contractul pentru execuția lucrărilor, firmei constănțene Draft Construct SRL. Valoarea totală a achiziției (fără TVA) era de 3.910.151,45 lei, iar lucrările de construcții, inclusiv tot proiectul trebuie finalizat în data de 30.06.2022.

Culmea, deși nici măcar nu se stabilise constructorul, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) – în calitate de Autoritate de Management – și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar, au întocmit o Notă de neconformitate la începutul lunii septembrie 2020, în urma depunerii Cererii de rambursare nr. 2 de către Primăria Constanța, considerând suma de aproximativ 25.000 de lei neelegibilă. O lună mai târziu, administrația locală a contestat decizia, fără succes însă, iar acum ascunde motivul pentru care ministerul nu vrea să ramburseze toți banii solicitați.

Dar a acționat, imediat, în instanță, Ministerul Dezvoltării, la Tribunalul București, solicitând anularea deciziei acestuia, încă de la sfârșitul anului trecut. Magistrații din Capitală au declinat dosarul Tribunalului Constanța, considerând că acesta are competența de soluționare a litigiului.

Iar Tribunalul Constanța a decis că magistrații bucureșteni trebuie să judece procesul, la începutul lunii august a.c., așa că a constatat ivit conflictul negativ de competenţă între cele două instanțe, a suspendat judecata și a trimis dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a soluționa conflictul. Primul termen la Curtea Supremă este stabilit pentru 11.11.2021, ora 10.00.

Ministerul Dezvoltării nu vrea să ramburseze, deocamdată, aproximativ 25.000 de lei

Întrebați care este obiectul acestui proces, purtătorii de cuvânt ai Primăriei Constanța ne-au transmis că administrația locală a înregistrat la MDLPA contestația nr. 137401/13.10.2020, în cazul proiectului „Reabilitarea, modernizarea si dotarea Grădiniței cu program prelungit «Amicii», Constanța“ și că a solicitat magistraților anularea adresei de autorizare a Cererii de rambursare nr. 2 (înregistrată la Primărie sub nr. 146686/25.09.2020) și a Notei de neconformitate nr. SVAPCI 72591/03.09.2020. Inclusiv obligarea pârâtului la rambursare, prin Cererea de rambursare nr. 2.

Un răspuns ce spune aproape nimic, așa că am cerut mai multe informații cu privire la neconformitățile stabilite de către minister și care este suma pe care acesta nu dorește să o ramburseze. A durat două zile (plus week-end) să aflăm că Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional consideră neeligibilă suma de 20.448 de lei, plus 3.885,12 lei TVA, care nu include anumite cheltuieli, ci este o corecție aplicată pentru nerespectarea, în opinia MDLPA, a procedurii de implementare.

Ce înseamnă asta? Ce ar fi greșit în cazul procedurii de implementare a proiectului? Ce ghid sau lege nu ar fi fost respectată de către angajații Primăriei Constanța? Cri, cri, cri… Nu știm. La întrebările noastre am primit un nou răspuns, kilometric chiar, care nu precizează nimic clar. Așa consideră administrația locală că trebuie să răspundă cu privire la un subiect de interes public. Curat-murdar! Vă rugăm să studiați vestita transparență cu care se lăuda primarul Vergil Chițac în campania electrorală.

„Având în vedere că proiectul Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit «Amicii» Constanţa face parte din lista de proiecte prioritare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Constanţa, fiind depus spre finanţare prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.4 – Investiţiile în educaţie şi formare, inclusivîn formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şiînvăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare, Obiectiv specific 4.4 – Creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă, a devenit necesară, în vederea implementării în condiţii optime a acestui proiect, achiziţionarea serviciului de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă acestui obiectiv de investiţii (PAC, PTE, şi a serviciului de asistenţă tehnică din partea proiectantului).

În acest sens, în data de 09.08.2019 a fost publicat în SEAP Anunţul de participare simplificat nr. SCN1050270, anunţ aferent procedurii simplificate iniţiată de autoritatea contractantă, Municipiul Constanţa, în vederea atribuirii contractului de prestare a Serviciului de elaborare documentaţie tehnico­economică aferentă obiectivului de investiţii «Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit “AMICII», Constanţa (PAC, PTE, şi a serviciului de asistenţă tehnică din partea proiectantului)“.

Subliniem că, la momentul iniţierii procedurii, erau aplicabile Legea nr. 98/2016, privind achiziţiile publice, modificată şi completată de OUG nr. 45/2018, denumită în continuare Legea nr. 98/2016, precum şi HG nr. 395/2016, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016, privind achiziţiile publice, modificată şi completată de HG nr. 419/2018, denumită în continuare HG nr. 395/2016.

Procedura de atribuire în speţă a fost finalizată odată cu încheierea contractului de prestări de servicii nr. 6902/14.01.2020, între autoritatea contractantă şi operatorul economic Holiday D’Sign Consult SRL, fiind, ulterior, publicat în SEAP atât raportul procedurii, în data de 09.12.2019, cât și anunţul de atribuire cu nr. SCNA1031255/21.01.2020“, au răspuns purtătorii de cuvând ai Primăriei Constanța.

Așadar, înțelegi dumneavoastră din această polologhie cum nu ar fi fost respectată procedura de implementare a proiectului cu fonduri europene.

Oare dacă Municipalitatea va pierde definitiv procesul intentat Ministerului Dezvoltării, vor plăti cei aproximativ 25.000 de lei angajații din cadrul Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, inclusiv directorul executiv Ani Merlă?!

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.