Primăria Constanţa, precizări privind legalitatea interzicerii mitingurilor în următoarea perioadă

2
392
foto cu rol ilustrativ

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Constanța a adoptat, joi, o nouă hotărâre pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, din cauza îngistrării în municipiu a incidenței cumulate a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori. Astfel, se interzice și organizarea de mitinguri și demonstrații, însă un constănțean consideră că acest lucru este ilegal. Mai ales pentru că Poliția Locală trebuie să asigure respectarea acestei hotărâri.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a convocat, joi, 18 martie a.c., Comitetul Local pentru Situații de Urgență (C.L.S.U.), pentru a stabili măsurile ce trebuie aplicate în municipiul Constanța pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, pentru că în municipiul Constanța limita de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimile 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, acesta a dispus mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Printre restricțiile stabilite se numără și interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepția activităților de pregătire fizică în bazele sportive și a competițiilor sportive fără spectatori. Însă, un constănțean consideră că restricționarea desfășurării de mitinguri și demonstrații este ilegală.

Cititorul Focus Press atrage atenția că Hotărârea nr. 293 din 10 martie 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 14 martie 2021, permite, conform Anexei 3, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane. Cu toate acestea, deși a luat în considerare prevederile acestei hotărâri a Guvernului, C.L.S.U. a interzis în Constanța, din 18 martie a.c., desfășurarea de mitinguri, susține constănțeanul.

„Am văzut Hotărârea C.L.S.U. nr. 13/18.03.2021. Cum interzice primarul Vergil Chițac (președintele comitetului – n.r.), prin C.L.S.U., organizarea de mitinguri, dacă H.G. 239 le permite, cu participarea a maximum 100 de oameni? Chiar ei invocă în preambul, ca bază legală, H.G. 293, pentru prelungirea stării de alertă. Interzic ce Hotărârea Guvernului permite?

Mai și stabilește ca Poliția Locală să urmărească respectarea prevederilor hotărârii lor din 18 martie. Ce legătură are Poliția Locală cu mitingurile? Și ce sancțiuni pot da? Că hotărârea C.L.S.U. nu prevede sancțiuni!“, ne-a transmis cititorul Focus Press.

În urma acestei sesizări, reprezentații Primăriei Constanța au transmis că Hotărârea nr. 13/18.03.2021 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență decurge din ultima hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și că polițiștii locali sunt abilitați și au atribuții pentru a sancționa cei care ar participa la un miting în următoarele 14 zile.

„Hotărârea C.L.S.U. Constanța decurge din Hotărârea C.J.S.U. Constanța nr. 44, Anexa 5, mai exact. Iar polițiștii locali sunt abilitați, conform Legii nr. 55/2020, art. 65, și au atribuții să dea amenzi persoanelor care participă la mitinguri“, ne-a declarat Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Constanța.

Menționăm că și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a luat o hotărâre, în 16 martie a.c., pentru a constata încadrarea județului Constanța în limita de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori. Și, într-adevăr, măsurile specifice menționate în Anexa 5 a Hotărârii nr. 44 a C.J.S.U. sunt exact cele impuse în municipiul Constanța de către C.L.S.U., prin Hotărârea nr. 13/18.03.2021.

Trebuie subliniat faptul că și C.J.S.U. a avut în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 293/2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 14 martie 2021, la momentul luării ultimei sale hotărâri.

Vom reveni cu un punct de vedere al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, la momentul transmiterii acestuia.

Valentin ISPAS

2 COMENTARII

  1. Va dați seama ce se întâmpla dacă era fagadau și interzicea mitingurile acum dacă—i chitac & USR numai zice nimeni nimic chiar dacă stau in casa și îngheață de frig deoarece cet numai da caldura pe frigul asta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.