Primăria Constanţa pregăteşte restaurarea Muzeului de Artă Populară

0
172

Primăria municipiului Constanța a lansat un anunț de achiziție publică privind serviciul de actualizare a documentației tehnico-economică referitoare la obiectivul de investiții “Restaurarea Muzeului de Artă Populară Constanța”.

În urmă cu câteva zile, la data de 1 septembrie a.c., municipalitatea a emis procedura de licitație în vederea actualizării  documentației tehnico-economică (expertiză tehnică, DALI), aferentă obiectivului de investiții “Restaurarea Muzeului de Artă Populară” din oraș.

Ansamblul este situat pe bulevardul Tomis la numărul 32, străzile vecine fiind: Vasile Alecsandri, Ecaterina Varga, Dr. Aristide Karatzali. Ansamblul muzeului ce urmează a fi reabilitat are suprafața construită desfăşurată de 1.931 mp şi prezintă următoarele caracteristici, conform cadastrului:

Clădirea ce găzduiește muzeul are un regim de înălțime D+P+1E, suprafața construită este 431 mp, iar suprafața desfăşurată este 1449 mp.

Ca observație generală trebuie specificat că atât clădirea muzeului este monument Istoric de valoare națională şi universală cât și ansamblul muzeal se situează în Situl Urban Zona Peninsulară Constanța şi Situl arheologic “Orasul antic Tomis” înscrise în Lista monumentelor istorice, anexă la Ordinul Ministrului Culturii nr. 2.828/2015, pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, şi a Listei  monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare din 24.12.2015.

Scopul realizării obiectivului de investiții reprezintă îmbunătățirea infrastructurii culturale prin reabilitarea, consolidarea și restaurarea imobilelor Muzeului de Artă Populară, Constanța. Serviciul solicitat constă în actualizarea documentației tehnico-economice (expertiză tehnică, DALI) aferentă investiției „Restaurarea Muzeului de Artă Populară, Constanța.”

Fațada muzeului prezintă numeroase crăpături și fisuri, alternând brâie de cărămidă aparentă și tencuială pătate și degradate pe anumite porțiuni din cauza intemperiilor și a timpului. Sistemele de preluare și descărcare la teren ale apelor meteoritice sunt deteriorate (jgheaburi, burlane), instalațiile sanitare, termice, electrice și de ventilație sunt vechi și degradate moral. Numărul anual al vizitatorilor este de aproximativ 30-40 de mii de persoane, în cadrul muzeului fiind organizate periodic și episodic evenimente culturale de importantă locală și națională, expoziții, simpozioane, obținându-se astfel pași importanți pentru aducerea muzeului in postura de loc de întâlnire si manifestare a valorilor culturale.

Protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural bazate pe o abordare durabilă și echilibrată este importantă atât pentru stimularea interesului public privind tradiția culturală, precum și pentru dezvoltarea turismului cultural, reprezentând astfel o interacțiune intre componentele culturale etnice și ducând implicit la creșterea numărului de vizitatori.

Valoarea estimată a contractului este de 111.325 lei fără TVA. Valabilitatea ofertei este de 60 de zile, iar termenul limită de depunere a ofertelor este joi, 9 septembrie a.c.. Atribuirea se va face pe baza criteriului “prețul cel mai scăzut.”

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.