Primăria Constanţa recunoaşte că nu are cum să supraimpoziteze Sinagoga Mare, iar pentru procesul verbal de la Poliţia Locală dă vina pe nişte discuţii telefonice!

0
407

Într-o ediţie anterioară, Focus Press prezenta ipostaza caraghioasă în care s-a pus Poliţia Locală, atunci când un angajat al său a notat într-un proces verbal că propune supraimpozitarea Sinagogii Mari. Ulterior, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, primarul Vergil Chiţac a precizat că este o eroare şi că nu va exista o supraimpozitare, întrucât lăcaşele de cult oricum sunt impozitate cu zero, iar detaliile declaraţiilor le găsiţi în interviul VIDEO de mai jos:

Despre situaţia Sinagogii, mai exact a demersului descries în articolul anterior, a fost solicitat şi un punct de vedere oficial din partea Primăriei Constanţa. Iar răspunsul a venit, după cum urmează:

„Urmare a verificărilor efectuate de polițiștii locali din cadrul Serviciului Control disciplina în construcții și afișajul stradal în baza de date SPIT Constanța s-a constatat faptul că imobilul aparține Comunității evreilor din Constanța și prezintă deficiențe majore la nivelul fațadelor și nu numai, prezentând un pericol iminent atât pentru trecători cât și pentru circulația auto din zonă.
Ulterior, a fost întocmită adresa nr.363/04.01.2021, către Serviciul public de impozite și taxe Constanța, în vederea comunicării datelor de identificare ale proprietarilor de clădiri aflate în ruină(ca în speța de față), însă ca răspuns la această solicitare am primit răspuns că în baza de date SPIT nu se pot identifica clădirile care fac obiectul solicitării întrucât sunt înregistrate și impuse numai clădirile care întrunesc anumite elemente și anume pereții și acoperișul indiferent de materialele din care sunt construite conform prevederilor art.453, lit.b din Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal.
Acestea fiind spuse, s-a întocmit Fișa de evaluare nr. 13087/22.01.2021, prin care s-a stabilit faptul că imobilul a fost evaluat în categoria 1 de impozitare conform HCL nr. 27/2016, privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în Municipiul Constanța în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite punctajul procentual obținut fiind 95% și totodată, a fost înaintată Somația nr. 13112/22.01.2021, prin care s-a solicitat ca într-un termen de 6 luni să se procedeze la remedierea deficiențelor constatate conform prevederilor HCL nr. 27/2016, privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în Municipiul Constanța în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite.
La data comunicării Somației nr. 13112/22.01.2021, reprezentantul Comunității evreilor din Constanța ne-a informat telefonic că această clădire nu se mai află în administrarea sa și că aceasta a fost transferată printr-un proces verbal de predare primire către Compania națională de investiții în vederea executării lucrărilor de primă urgență-reabilitare generală Templu Israelit Constanța, solicitându-i să ne transmită acest proces verbal de predare pentru a lua act de el.
Nici până la această dată nu am intrat în posesia documentelor ce fac dovada transmiterii drepturilor de administrare a imobilului.
Concluzionând, la momentul întocmirii documentelor susmenționate, Serviciul control disciplina în construcții și afișajul stradal nu a avut informații cu privire la transmiterea drepturilor de administrare în vederea reabilitării clădirii, ba mai mult decât atât, tot de către reprezentantul Comunității evreilor din Constanța am fost informați că acesta este plătitor de TVA.
În acest sens, vă comunicăm ca Direcția generală poliția locală prin Serviciul Control disciplina în construcții și afișajul stradal nu poate continua demersul de elaborare a documentelor premergătoare propunerii de majorare a impozitului pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. C.A. Rosetti nr. 2, întrucât aceasta este considerată lăcaș de cult și este scutită de la plata impozitelor fiscale”.

Aşadar, primăria recunoaşte că a fost o eroare şi că nu are cum să supraimpoziteze Sinagoga, dar de remarcat (!) cum încearcă instituţia să paseze vina celor consemnate de Poliţia Locală pe sema unor discuţii telefonice cu reprezentantul Comunităţii Evreieşti. Ori, după cum ştim că ar trebui să se procedeze: totul trebuie verificat în documente, administraţia nu se face pe vorbe!

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.