DOCUMENT. Dorel de la Poliţia Locală vrea să supraimpoziteze Sinagoga Mare!

0
2360

Proprietarii imobilelor lăsate în paragină pot fi amendaţi sau supraimpozitaţi de autorităţile locale. La Constanţa au fost emise astfel de hotărâri încă din mandatul trecut, iar actuala administraţie locală continuă „tradiţia”, în speranţa că cei ce deţin clădiri, mai cu seamă în zona istorică a urbei, se vor disciplina.

În mandatul actualului primar Vergil Chiţac s-a luat inclusiv decizia de supraimpozitare a proprietarului Casei cu Lei. Aşadar, se poate! Toţi cei care nu respectă regulile – să îşi menţină în siguranţă şi bună stare imobilele, plătesc! Elanul de a face ordine dă însă piept, zilele acestea, cu… Dorel de la Poliţia Locală. Spunem asta pentru că un poliţist local (angajat aflat în subordinea Primăriei Constanţa) a ajuns, de dată recentă, şi pe strada C.A. Rosetti, în zona Peninsulară. Aici, la numărul 2, poliţistului i s-a înfăţişat o ditamai clădirea, aflată în avansată stare de degradare. A scos frumos procesul verbal şi a început să scrie tot ce a considerat el că este în neregulă: acoperiş rupt, pereţi cu infiltraţii etc., etc. A omis să noteze că şi fundaţia clădirii este grav afectată, dar, desigur, asta nu se vede cu ochiul liber. Scrie însă în rapoartele ce vizează Sinagoga Mare din Constanţa. Ei bine, da!, la adresa C.A. Rosetti nr. 2 se află Sinagoga askenază, lăcaş de cult evreiesc construit în anul 1911 sau 1914.

Clădirea este de 20 de ani în paragină şi abia acum a „descoperit” acest lucru un poliţist de la Locală, care s-a şi grăbit să întocmească un proces verbal în care a consemnat şi faptul că va fi propusă supraimpozitarea pentru imobil. Să râdem sau să plângem?! Imobilul este, în prezent, predat Companiei Naţionale de Investiţii, în vederea reabilitării, întocmai cum a fost şi cazul Cazinoului din Constanţa. Ne mirăm, aşadar, că n-a ajuns încă nici un poliţist local la Cazino, să scrie şi acolo un proces verbal întocmai ca cel de la Sinagogă. Mai departe: clădirea, momentan predată la CNI pentru investiţii, aparţine unui cult religios. Prin urmare… care impozit? Ar fi de-a dreptul hilar să vedem o hotărâre de consiliu privind o majorarea cu 500% a unui impozit de… zero lei?!

Facem precizarea că amuzantul document de la Poliţia Locală, pe care îl ataşăm articolului, este semnat şi de şeful delegat al instituţiei – Ionuţ Dumitru, nu doar de poliţistul care, umblând pe străzile din Zona Peninsulară, a dat nas în nas cu istoria.

Document:

Despre Sinagogă mai amintim că primarul Vergil Chiţac declara că va sprijini demersurile de obţinere a documentelor actualizate, solicitate de CNI pentru demararea lucărilor:

Vom reveni.

Alexandra CUCU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.