Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, invită la discuții reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor: reabilitarea Vilei Elena nu mai poate aştepta!

0
656

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a fost prezent vineri, 29 ianuarie a.c., la Cazino, cu ocazia vizitei ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, în vederea monitorizării stadiului lucrărilor de restaurare a imobilului istoric, simbol al urbei.

Având în vedere subiectul vizitei, reporterii Focus Press i-au adresat edilului Constanței întrebări privind restaurarea clădirilor monument istoric din oraș, despre care Vergil Chițac spunea în campania electorală că se va ocupa, fiind prioritatea zero în mandatul său, chestiune susținută și de europarlamentarul liberal Rareș Bogdan.

Reporterii Focus Press i-au solicitat edilului să vorbească despre stadiul în care arată Vila Elena, situată pe bulevardul Ferdinand, numărul 75 și dacă autoritățile locale se gândesc să o ia sub administrare. În replică, Vergil Chiţac a spus că invită Ordinul Arhitecților-Filiala Dobrogea, proprietarul vilei, la discuții, pentru că imobilul arată jalnic.

”Ne dorim ca aceste clădiri să nu mai aibă aspectul acesta dezolant care ne produce depresie, dar nu putem să acționăm noi, ca municipalitate, decât dacă este proprietatea noastră. Fiind a Ordinului Arhitecților, aceștia neavând bani pentru reabilitarea Vilei Elena, trebuie să vină la noi, în aceste condiții, pentru că această clădire nu mai poate aștepta”, a declarat edilul Constanței, Vergil Chițac.

Despre Sinagoga Mare din Constanța situată pe strada C.A. Rosetti, la numărul 2, colț cu strada Petru Rareș, a menționat că autoritățile locale au posibilitatea de a emite o autorizație de urgență pentru ca lucrările ce privesc restaurarea acesteia să se demareze cât mai repede, doar că se așteaptă să nu se întâmpine dificultăți de genul vecinilor care nu ar fi de acord cu restaurarea clădirii, ca în cazul Casei Embiricos de pe strada Nicolae Titulescu https://focuspress.ro/casa-embiricos-din-zona-peninsulara-nu-este-reabilitata-pentru-ca-nu-vor-vecinii/, https://focuspress.ro/incep-lucrarile-de-punere-in-siguranta-a-casei-embiricos-fostul-palat-al-navigatiei/

”Sinagoga este la Compania Națională de Investiții, dar noi o să fim foarte operativi, o să cerem avizele care sunt strict necesare. Acolo, de obicei, în zona aceea, Zona Peninsulară, situație asemănătoare în cazul Casei Embiricos, sunt probleme tehnice de acord al vecinilor. Este foarte dificil să obții acordul vecinilor, așa spune legea, din păcate sau din fericire, că trebuie să ai acordul vecinilor și unii nu doresc, dar chiar și așa putem emite o autorizație de construcție în regim de urgență dar numai în anumite condiții, de exemplu dacă este necesar o intervenție la structura de rezistență, ca Sinagoga, sau altă clădire de tipul ei, fiind vorba de o clădire cu risc seismic, putem să intervenim să emitem autorizație în regim de urgență nemaiavând nevoie de acordul vecinilor”.

Loredana MIHAI

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.