Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, despre proiectul de reabilitare a Sinagogii Mari din Constanța: “Investiția a avut o problemă pe partea de proiectarea tehnică, dar acum suntem în linie dreaptă”

0
454

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Cseke Attila s-a aflat la Constanța, într-o vizită pentru a urmări stadiul lucrărilor de la Cazinou şi de la Sala Polivalentă.

La întâlnirea cu presa au participat și edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac, prefectul județului, Silviu Coșa și președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă.

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila a comentat, pentru Focus Press, care este proiectului de reabilitare a Sinagogii Mari din Constanța, clădire istorică, situată pe strada C.A. Rosetti, la numărul 2, colț cu strada Petru Rareș, pentru că, deși este în administrarea Companiei Naționale de Investiții (CNI), avizele și autorizațiile pentru renovare au tot expirat de-a lungul timpului, iar soarta acesteia este mai mult sau mai puțin pecetluită. (https://focuspress.ro/sinagoga-mare-din-constanta-incet-si-sigur-spre-demolare-cni-abia-a-demarat-procedura-de-achizitie-pentru-proiectare/, https://focuspress.ro/birocratia-si-nepasarea-ingroapa-sinagoga-mare-din-constanta/, https://focuspress.ro/sinagoga-mare-din-constanta-un-templu-condamnat-sa-moara-povestea-cladirii-de-care-compania-nationala-de-investitii-a-uitat-relatata-de-doina-pauleanu/, https://focuspress.ro/noaptea-mintii-autorizatiile-pentru-reabilitarea-sinagogii-mari-nu-mai-sunt-valabile/)

Ministrul Attila spune că această investiție se ridică la suma de 14 milioane de lei cu TVA și că suma există:

”Sinagoga Mare reprezintă o altă investiție importantă din județul Constanța al Ministerului Dezvoltării prin Compania Națională de Investiţii. Sinagoga a avut o problemă pe partea de proiectarea tehnică în sensul în care proiectant care a câștigat licitația pentru proiectarea de reabilitare a sinagogii a sistat contractul cu acesta, dar acum suntem în linie dreaptă. Acum este un nou contract, un nou proiectant care a depus documentele în decembrie anul trecut și urmează în scurt timp ca acest proiect tehnic să intre în Comitetul tehnic-economic la CNI și apoi la Ministerul Dezvolării. Urmează în primăvară, după aceste două avize, vom putea scoate la licitație la achiziție publică acea lucrare în valoare de aproape 14 milioane de lei cu TVA”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Şi edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat pentru Focus Press că se va implica pentru ca această investiție să se realizeze cât mai repede: ”Sinagoga este la Compania Națională de Investiții, dar noi o să fim foarte operativi, o să cerem avizele care sunt strict necesare. Acolo, de obicei, în zona aceea, Zona Peninsulară, situație asemănătoare în cazul Casei Embiricos, sunt probleme tehnice de acord al vecinilor. Este foarte dificil să obții acordul vecinilor, așa spune legea, din păcate sau din fericire, că trebuie să ai acordul vecinilor și unii nu doresc, dar chiar și așa putem emite o autorizație de construcție în regim de urgență.”

Totodată, în cadrul vizitei la Constanţa, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Cseke Attila a mai vorbit și despre o serie de investiții ce se vor realiza în județul Constanța, în câteva unități administrativ teritoriale, cum ar fi Mangalia, Cernavodă, Limanu, Techirghiol și Cumpăna:

”Este o vorba despre o serie de investiții a căror valoare depășește 188 de milioane de lei, pe lângă reabilitarea Cazinoului Constanța, construirea Sălii Polivalente, avem o lucrare de construire de cămin studențesc lângă univesitatea Ovidius, cu 167 de locuri, avem reabilitarea, modernizarea și dotarea a Sanatoriului de la Techirghiol, fiind în curs de execuție. Tot așa o reabilitare de biserică, tot laTechirghiol, un Centru Cultural pentru tineret la Cumpăna și o sală de sport la Limanu, urmând a fi în procedură de achiziție publică, o bază sportivă de tip I la Mangalia. La Cernavodă tot o sală de sport. Deci este vorba despre investiții importante pentru acest județ. Le vom urmări ca să le finaliăm cât mai rapid, dar cel mai important finalizarea să fie de calitate”, a declarat ministrul Dezvolării, Cseke Attila pentru Focus Press.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.