Primăria Constanța s-a răzgândit. Nu mai vrea să cheltuie peste 1,2 milioane de euro pentru iluminatul festiv

0
2717

Primăria Constanța nu își dorește să mai cheltuie, și în acest an, peste un milion de euro pentru iluminatul festiv. Procedura de achiziție a fost anulată. Declanșarea crizei energetice pe fondul incertitudinilor legate de livrarea gazului rusesc, actualul context al scumpirii energiei electrice precum şi deciziile similare luate de marile oraşe europene (stingerea iluminatului arhitectural, eliminarea sau reducerea iluminatului festiv, reducerea numărului de ore de funcţionare a iluminatului public) au dus la anularea procedurii, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța.

Iată motivul integral transmis de Primăria Constanța, prin intermediul Biroului de Presă:

„Având în vedere faptul că documentația de atribuire, respectiv caietele de sarcini pentru fiecare lot in parte au fost elaborate în luna mai, cu un număr mare de elemente și implicit cu o valoare crescută a acestora și ținând cont de declanşarea crizei energetice pe fondul incertitudinilor legate de livrarea gazului rusesc şi de actualul context al scumpirii energiei electrice precum şi de deciziile similare luate de marile oraşe europene (stingerea iluminatului arcitectural, eliminarea sau reducerea iluminatului festiv, reducerea numărului de ore de funcţionare a iluminatului public), autoritatea contractantă a luat decizia anularii procedurii mai sus mentionate, respectiv nu poate încheia contractul de achiziție publică la valorile estimate din luna mai.  Totodată, autoritatea contractantă nu poate adopta măsuri corective legate de documentația de atribuire în timpul evaluării intrucât ar implica modificări substanțiale ale ofertelor tehnice și financiare depuse de ofertanți și implicit ar îngrădi participarea și altor ofertanți la procedura de achiziție”.

Valoarea estimată a contractului este de 5.935.386.02 de lei, adică peste 1,2 milioane de euro. Iluminat festiv este împărțit în trei loturi: pe străzile din municipiu, Piața Ovidiu și în parcuri. Valoarea estimată, fără TVA, a primului lot este de 4.186.239,55 RON. Al doilea lot, cel din zona Peninsulară Piața Ovidiu, are o valoare estimată de 405.770,00 RON. Al treilea lot, cel din parcuri, are o valoare estimată de 1.343.376,47 RON.

„Obiectul contractului îl constituie închirierea, inclusiv montarea-demontarea unor instalații de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă: – Lot I – Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța – Lot II – Iluminat festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu Constanța – Lot III – Iluminat festiv în Parcuri din municipiul Constanța”, se arată în descrierea achiziției.

Iată străzile din Constanța care vor beneficia de iluminat festiv: soseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lapusneanu, bulevardul I.C.Bratianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, bulevardul Aurel Vlaicu, strada Brizei, strada Dumbraveni, cu intersectiile si sensurile giratorii aferente, precum si intrarile in oras.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat la începutul acestui an că va fi cheltuită o similară cu cea de anul trecut pentru iluminatul festiv.

Citește mai multe aici: Iluminatul festiv va costa, şi în 2022, 1 milion de euro

Municipalitatea a cheltuit peste 4,5 milioane de euro în ultimii cinci ani pentru iluminatul festiv. În anul 2020, primarul Vergil Chițac a decis să nu cheltuie niciun ban din cauza pandemiei de coronavirus.

Banii alocați pentru iluminatul festiv în municipiul Constanța:

2021 – 1 milion de Euro
2020 – 0 Euro
2019 – 1,15 milioane de Euro
2018 – 1,22 milioane de Euro
2017 – 1,18 milioane de Euro

Petruț IACOB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.