Proiectul USR care prevede accesul în curtea școlii și în afara programului este în „stand by”. Viceprimarul Cocargeanu: „Vom vedea ce soluții putem găsi dacă nu se adoptă legea”

0
185
foto: arhiva, Facebook, Scoala nr.39

Iniţiativa USR Constanţa prin care se doreşte deschiderea curţilor şcolilor pentru copii şi comunitate, în afara programului şcolar, se află în stand by. Proiectul urma să intre în dezbatere publică de acum aproape cinci luni, iar în acest moment se caută soluții, atât la nivel național, cât și la nivel local.

„Suntem în stand by, acum, cu acest proiect. Ca sa poţi să impui un regulament ar trebui ca baza materială să fie în administrarea municipiului, dar în acest moment, în Constanța, baza materială este în administrarea fiecărei unități de învățământ”, a spus viceprimarul Constanței, Florin Cocargeanu (USR).

Parlamentarii USR vor depune un nou proiect pentru deschiderea curților școlilor, după ce prima lege a fost declarată neconstituțională de CCR, în urma sesizării făcute de guvernul Ciucă.

„Am început să căutăm soluții și, între timp, colegii din Parlament au zis că intră din nou cu legea, în sesiunea care începe în septembrie și atunci am zis să mai așteptăm puțin pentru că ne-ar ajuta cadrul legal”, a mai declarat viceprimarul USR.

Florin Cocargeanu a mai precizat că se vor căuta soluții dacă legea nu va fi adoptată până la începutul anului 2023.

„În același timp vom vedea ce soluții putem găsi dacă nu se adoptă legea până la începutul anului viitor”, a mai spus viceprimarul Constanței.

Context:

Pe 29 martie a.c., USR Constanţa susţinea că „proiectul de aprobare a regulamentului privind accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport în aer liber aflate în administrarea școlilor de pe raza municipiului Constanța a fost depus și urmează să fie urcat în consultare publică”.

„Cu alte cuvinte, terenurile de sport din curțile școlilor vor fi redate copiilor și comunității pentru a fi folosite în afara programului școlar. Acest Regulament reprezintă unul dintre proiectele propuse de USR Constața încă din campania electorală și reprezintă un alt obiectiv pe care îl vom duce la bun sfârșit în folosul constănțenilor. Și copiii noștri au nevoie de spații unde să poată bate o minge fără să aibă grija traficului, de terenuri unde să poată juca o miuță, tenis sau baschet. Este o normalitate.

Un astfel de regulament este aplicat deja în toate sectoarele municipiului București, dar și în alte orașe mari din țară precum Brașov sau Timișoara. În primă fază, la Constanța vor fi 16 școli ce vor fi selectate pentru aplicarea acestui Regulament.

Accesul pe terenurile de sport va fi făcut în baza unui program bine stabilit și vor exista agenți de pază care vor menține ordinea și se vor sigura că accesul pe terenuri va fi făcut conform Regulamentului. De îndată ce Regulamentul va fi suspus consultării publice, încurajăm părinții și directorii școlilor să vină cu propuneri și observații”, se arăta în postarea USR Constanța din 29 martie 2022.

La începutul lunii aprilie, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională legea USR privind accesul copiilor în curtea școlii și în afara programului. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, spunea, atunci, că proiectul va fi redepus și că „între timp, primarii și consilierii locali USR vor lupta pentru a da jos lacătele de pe curțile școlilor”.

Postarea lui Ionuț Moșteanu din 6 aprilie 2022:

„ Nicolae Ciucă a învins. Suferă milioane de copii. Dar pentru el nu contează asta.

CCR a declarat neconstituțională legea USR care deschide curțile școlilor și oferă copiilor șansa de a se juca într-un mediu sigur. Deși proiectul a fost votat de toate partidele, Premierul Nicolae Ciucă a atacat legea la CCR.

De ce a făcut asta? De ce ai vrea să vezi în continuare copiii jucându-se printre mașini, în locuri periculoase, nu în spațiile amenajate din școli care stau închise?

Între timp, primarii USR din București, Timișoara, Brașov, Alba Iulia, Breaza sau Victoria au început să redea copiilor curțile școlilor.

La Pitești, consilierii locali USR au reușit să adopte un proiect similar. Primarul PSD încă trage de timp cu implementarea. Astfel de proiecte au fost propuse de USR și la Constanța, Călărași, Iași sau Focșani.

Alături de Tudor Rares Pop – Deputat USR, vom redepune proiectul. Între timp, primarii și consilierii locali USR vor lupta pentru a da jos lacătele de pe curțile școlilor”

Ulterior, pe 16 iunie 2022, USR a anunțat că va depune noul proiect pentru deschiderea curților școlilor, sub semnătura deputatului Tudor Pop, „după o analiză amănunțită a argumentelor invocate de CCR”.

„Suntem la a doua încercare de a rezolva această problemă. Pe fond, susținem același lucru, pe formă am oferit mai multă claritate. Astfel, am extins articolul care spune că bazele sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice sau juridice, cu precizarea că accesul se poate face doar pe baza unui regulament de acces și utilizare, elaborarea acestui regulament fiind, de altfel, atributul autorităților locale. Totodată, am întărit ideea de acces gratuit la curțile și terenurile de sport exterioare, domnule Cîmpeanu, ce aparțin unităților de învățământ, solicitând autorităților să respecte art. 3 alin. 1 din Legea Educației Fizice și Sportului, care prevede că aceste entități au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale. Și, evident, am introdus un termen de 30 de zile de la promulgare pentru elaborarea regulamentului de acces și funcționare”, precizează deputatul Tudor Pop.

Citește mai multe aici.

Petruț IACOB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.