Primăria Constanța solicită instanței anularea unei autorizații de construire pe care chiar ea a emis-o

2
6167

Primarul Vergil Chițac a solicitat instanței anularea unei autorizații de construire emise de fostul edil-șef, în februarie 2020. Aceasta permite ridicarea unui bloc cu patru etaje pe strada Bratislava, de către Sibelgean Gelil.

„Dragi constănțeni, vă înțeleg preocuparea pentru ce, unde și cum se construiește în orașul nostru. Vă înțeleg, pentru că și pe mine mă preocupă același lucru. Totodată eu sunt și responsabil în a respecta legea. Pentru că orice demers în folosul comunității, dacă nu e făcut cu temei legal, va fi sortit eșecului.

De când am preluat administrarea Constanței și avem un nou arhitect-șef, a fost respinsă eliberarea autorizațiilor de construire neconforme. Ne-am opus supraetajării unor blocuri, acea practică des folosită de vechea administrație. Multe Planuri Urbanistice Zonale și Planuri Urbanistice de Detaliu au primit aviz negativ de la Direcția Urbanism, iar consilierii au luat act și au votat împotrivă, în ședințele Consiliului local.

Lucruri pe care vechea administrație le aproba pe bandă rulantă acum sunt analizate temeinic, conform legii și interesului comunității“, a declarat primarul Vergil Chițac.

La sesizarea mai multor constănțeni, edilul-șef a mers pe strada Bratislava și s-a întâlnit cu aceștia pentru a discuta despre o autorizație de construire ce permite ridicarea unui bloc cu patru etaje în zonă, de către Sibelgean Gelil.

Terenul pe care se va construi imobilul are 341mp, iar blocul va avea o suprafață construită de 151mp. Vor fi amenajate zece apartamente (opt de două camere și două de trei camere), așa că proprietarul va pune la dispoziție și zece locuri de parcare (doar două subterane). Din păcate, pentru a realiza un spațiu verde de 501mp, vor fi amplasate dale înierbate pe 121mp, jardiniere la nivelul parterului și la nivelul terasei circulabile.

„Eu, personal, am luat act de reclamația unor cetățeni din cartierul Tomis Plus, cu privire la o autorizație aprobată de fostul primar, asupra căreia planau suspiciuni de nelegalitate. Am dispus un control intern și am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să facă verificări.

Urmare a celor descoperite, am inițiat în calitate de primar anularea acestei autorizații în justiție, chiar la începutul acestei săptămâni, înainte să expire termenul de un an în care putea fi atacată. Sunt primul primar al Constanței care merge în instanță să-și apere cetățenii“, a explicat edilul-șef.

Vergil Chițac susține că, în mandatul său vor fi aprobate doar proiectele imobiliare benefice comunității, nu doar investitorilor. Direcția Urbanism va analiza cu atenție legalitatea și oportunitatea fiecărei solicitări, iar apoi va înainta consilierilor locali toate informațiile necesare pentru a vota în cunoștință de cauză.

„În ce privește subiectul imobiliar de actualitate, vă asigur că atâta vreme cât eu conduc aparatul administrativ al primăriei, scopul este unul singur: apărarea interesului public, al Constanței și al nostru, al tuturor. Toți investitorii care inițiază proiecte benefice atât lor, cât și comunității, vor avea tot sprijinul meu. Restul vor trebui să și le reevalueze.

Aprobarea sau respingerea acestui P.U.Z., pentru care fosta administrație a dat aviz de oportunitate în iulie 2020, este atributul exclusiv al Consiliului Local. Însă Direcția Urbanism, aflată sub conducerea mea, își va face datoria, îi va analiza legalitatea și oportunitatea, iar apoi va înainta consilierilor locali informațiile necesare luării unei decizii.

Suntem aici pentru ca lucrurile sa intre pe făgașul normal, cel al legalității și al egalității tuturor în fața legii, în fața autorităților. Aveți încredere!“, a mai declarat Vergil Chițac.

V.I.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.