Primăria Constanța va avea un sediu nou, ca să nu mai îmbogățească „rechinii imobiliari“

0
5059
Primăria Constanța

Proiectul de hotărâre privind aprobarea oportunității achiziționării sau construirii unui spațiu necesar desfășurării activității departamentelor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța a fost adoptat de consilierii locali. Urmează un studiu de piață ca să se stabilească suma necesară pentru un nou sediu.

Vineri, 28 mai a.c., consilierii locali au votat proiectul de hotărâre inițiat de primarul Vergil Chițac, privind oportunitatea achiziționării sau construirii unui nou sediu pentru Primăria Constanța.

Edilul-șef a motivat că administrația locală nu beneficiază de un spațiu propriu adecvat desfășurării activității, direcțiile și serviciile Primăriei sunt răspândite în tot orașului, iar cetățenii sunt nevoiți să facă drumuri suplimentare dacă au nevoie de mai multe servicii simultan. În plus, primarul susține că trebuie să asigure angajaților condiții civilizate în care să își desfășoare activitatea și pentru a-și îndeplini sarcinile fără riscuri pentru securitatea, sănătatea sau confortul acestora.

Cu toate acestea, liderul consilierilor locali P.S.D. Constanța a susținut că nu este un moment potrivit pentru astfel de cheltuieli, banii putând fi folosiți pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, asfaltarea străzilor etc.

„Inițierea acestui proiect, chiar dacă poate are un argument al nevoii, în momentul de față consider că nu este oportun. Banii pe care doriți să îi cheltuiți pentru construirea sau cumpărarea unei clădiri pot fi direcționați, spre exemplu, spre gospodărirea orașului, să o faceți mai bine decât ați făcut-o până acum sau, mai bine spus, nu ați făcut-o: spații verzi, drumuri, străzi neasfaltate, sunt foarte multe lucruri de făcut în cartierele noi.

Cred că nu este un moment potrivit, după pandemie, să aruncăm banii pe fereastră, ci să îi direcționăm către nevoile constănțenilor, ale orașului, astfel încât cheltuială să fie chibzuită“, a declarat consilierul local P.S.D. Costin Răsăuțeanu.

Primarul Vergil Chițac l-a contrazis, precizând că, anual, Primăria plătește către „rechini imobiliari“ chirii de 800.000 de euro (deși în proiectul de hotărâre se menționează 500.000 de euro) și că pentru actualul spațiu administrația locală nu poate obține avizul de securitate la incendiu.

„Înainte de a face propunerea asta, ne-am documentat și pot spune că anual, pe chirii plătite investitorilor imobiliari, unii foarte apropiați de cei care au condus Primărie, plătim 800.000 de euro. Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să mai stăm așa și să umplem buzunarele unora pe chirii, în loc să folosim acești bani pentru o rată anuală, maximum 2-3 ani, astfel încât să construim pentru Primărie un sediu, eu nu am nimic de spus.

Eu trebuie să prezint constănțenilor realitatea. Aici, unde ați avut și dumneavoastră biroul, oamenii stau în condiții improprii. În această clădire avem probleme cu certificarea I.S.U. și în altele.

Și, în ciuda faptului că nu avem loc, plătim 800.000 de euro chirii către rechini imobiliari, ca să avem unde să stea Primăria. Am ajuns la situația absurdă încât R.A.E.D.P.P., adică regia care exploatează domeniul public, adică mai multe clădiri, să stea și ea cu chirie“, a declarat primarul Vergil Chițac.  

Proiectul a fost adoptat cu 11 voturi pentru și 7 împotrivă.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.