Municipiul Constanța se poate lăuda cu multe imobile construite de-a lungul timpului, în diferite zone ale orașului, dar nu și cu spații verzi. Din acest punct de vedere, Constanța a avut foarte mult de suferit, iar constănțenii își doresc astfel de locuri de agrement, precum și spații de joacă.
În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Constanța ce va avea loc joi, 31 martie a.c., va fi supus votului și un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu de prefezabilitate „Regenerarea spațiilor verzi în zona Spitalului Județean – Bulevardul Tomis intersecție cu strada Nicolae Iorga și Bulevardul Tomis – în fața blocurilor A1, A2, A3 din municipiul Constanța“. Prin proiectul de hotărâre se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții, cu o valoare de 43.276,80 lei, fără TVA.
Obiectivul general al proiectului inițiat de primarul Vergil Chițac îl constituie regenerarea spațiilor verzi, reconversia funcțională a terenurilor și a suprafețelor degradate, în scopul revitalizării mediului urban al municipiului Constanța, reducerea poluării aerului și creșterea oportunităților de petrecere a timpului liber pentru locuitorii orașului. Astfel, se dorește regenerarea spațiilor verzi situate în zona Bulevardului Tomis, de la blocul A2, din vecinătatea blocului TS4 (în fața blocului A1), din fața blocului A3, de la intersecția cu strada Nicolae Iorga și tronsonul dintre această stradă și Institutul de Proiectări.
Aceste terenuri au, însă, proprietari. Firma Eclessis Intermed, din Tulcea, a lui Tănase și Sorin Calagiu, deține 394mp lângă blocul A2. Tot aici, un teren de 367mp are Elena Apostol. Iar SC Consal Trade, controlată de un offshore din Cipru, are 401mp în vecinătatea blocului TS4.
Medicul Alexandru Octavian Șerban și soția, Rodica Mariana, au și ei, în proprietate, două spații verzi, de 636mp și 137mp, situate la intersecția Bulevardului Tomis cu strada Nicolae Iorga. Și binecunoscuta Habitat și Ambient SA, firma lui Valentin Gheorghe Ionescu, deține 717mp, adică tronsonul dintre strada Nicolae Iorga și Institutul de Proiectări.
Singura soluție pentru menținerea acestor spații verzi este exproprierea terenurilor de 2.688mp în total, pentru cauză de utilitate publică.
Conform Studiului de prefezabilitate, necesitatea exproprierii este dată de mărirea suprafeței de spațiu verde din zona Spitalului Județean Constanța, pentru ca locuitorii să beneficieze de o cantitate mai mare de oxigen, mai multe spații de recreere, de atenuarea poluării, prin metabolizarea noxelor de către arbori, reducerea zgomotului, scăderea temperaturii în timpul verii etc.
Loredana MIHAI, Valentin ISPAS
Citește și: