Primăria recuperează, restaurează și reamplasează, în sfârșit, statuile monumente istorice din Mamaia

0
500

De cel puțin zece ani, statuia „În soare“, realizată de Cornel Medrea, se află pe terasa restaurantului Hotelului Dacia Sud din Mamaia, deși este operă de artă de for public, chiar monument istoric și aparține Primăriei Constanța. În sfârșit, administrația locală o va recupera, restaura și reamplasa în stațiune.

Trei statui monumente istorice ale Primăriei Constanța se află fie în curtea Adăpostului pentru câini de pe strada Vârful cu Dor sau în hotelurile unor privați din Mamaia ori în apropierea acestora.

Vă prezentam într-un articol anterior, povestea statuii „În soare“ (1962), pe care o găsim, de cel puțin zece ani, pe terasa restaurantului Hotelului Dacia Sud din stațiune. În Mamaia se află și „Jucătoarea de tenis“, realizată în 1961, iar „Sirena și delfinul“ (1961), din bazinul Hotelului Doina, a ajuns în biobază. Tot aici este și grupul statuar „Fete șezând“ (adus de pe faleza Cazinoului Constanța) și „Joc sportiv“. Iar „Muzica mării“ este în zona Hotelului Aurora.

Toate aceste statui vor fi reamplasate și restaurate de Primăria Constanța, fiind deteriorate de intemperii și de amplasarea improprie.

Administrația locală a lansat o procedură de achiziție a serviciului de reamplasare, restaurare și punere în valoare a statuilor și monumentelor istorice amplasate în municipiu.

Ofertele pot fi depuse până la data de 16 iunie a.c., ora 11.00, iar contractul va fi atribuit pe baza prețului cel mai scăzut. Valoarea acestuia va fi de maximum 2.838.269,28 lei, fără T.V.A., iar durata de un an.

Firma câștigătoare va trebui să restaureze și alte monumente istorice de for public, precum „Anghel Saligny“, basorelieful „Oameni cu tauri“, „Arcașul“, grupul statuar „Pescarii“, bustul „Mihai Eminescu“, „Farul genovez“, statuia lui Ovidius, busturile lui Ion Bănescu și al lui Vasile Pârvan, „Copilul cu broasca“, „Extaz“, grupul statuar „Faun și nimfă“, „Tinerețe“, „Aruncătorul cu discul“ și două basoreliefuri „Tineri sportivi“.

Acestea se află în Zona Peninsulară sau în centrul orașului: în zona Cazinoului, în fața Muzeului „Ion Jalea“, în Piața Ovidiu, în Parcul Arheologic, în fața Muzeului de Artă Plastică, în parcul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ și la Sala Sporturilor.

„Timonierul“ și grupul statuar „Carmen Sylva și fata cu harfă“ (de pe faleza Cazinoului), „Lupoaica“ și harta arheologică „Dobrogea și marea“ vor trebui fi puse în valoare. 

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.