Capacitatea de circulație în municipiul Tulcea este mult redusă de existenţa autovehiculelor parcate în lungul străzilor. Parcările amenajate se dovedesc a fi insuficiente, staţionarea autovehiculelor în lungul străzilor fiind prezentă atât în zonele rezidențiale, cât şi în cele comerciale. Iar traseele de transport public nu acoperă în totalitate teritoriului oraşului. Din fericire, pentru ca parcul auto să fie modernizat, iar capacitatea bazei de transport să fie mărită, administrația locală a demarat un proiect.
În luna iunie a.c., Primăria Municipiului Tulcea a lansat o achiziție publică pentru a contracta servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției de lucrări și execuția lucrărilor de construcții pentru proiectul „Modernizarea parcului auto de transport călători din municipiul Tulcea, prin achiziționarea de vehicule nepoluante pentru transportul public“. Procedura este împărțită în trei trei loturi, iar recent, Municipalitatea a lansat licitația pentru lotul al doilea.
Al doilea lot este pentru construirea unei stații de capăt, clădire ce va fi dotată cu instalații electrice de iluminat, instalații sanitare, încălzire etc. Aceasta va fi prevăzută cu info point, sală de așteptare, birou administrativ, birou bilete, spațiu tehnic și grupuri sanitare pentru personal și pentru călători, refugii călători, spații staționare autobuze nepoluante, stații de încărcare și parcare de transfer de tip Park&Ride.
Valoarea totală estimată este de 3.306.803,01 lei, fără TVA, iar cei interesați pot depune oferte până la data de 19 octombrie a.c.
Scopul achiziţiei este dat de beneficiile investiției în infrastructura de transport: facilitarea mobilităţii populaţiei şi a bunurilor, reducerea costurilor de transport de mărfuri şi călători, îmbunătățirea accesului pe piețele regionale, creşterea eficienţei activităţilor economice, economisirea de energie şi timp, creând condiții pentru extinderea schimburilor comerciale şi, implicit, a investiţiilor productive.
Precizăm că primul lot vizează înființarea unui depou structurat în clădire de sine stătătoare, pentru garare, încărcare și mentenanță, dimensionat pentru 20 de autobuze electrice. Firma câștigătoare va trebui să construiască şi o clădire de birouri cu dispecerat, o spălătorie și să înființeze și să reabiliteze 29 de stații intermediare de călători, din care: zece nou-amenajate și 19 stații reabilitate, pentru cinci trasee de transport public cu autobuze nepoluante, stații intermediare de călători dotate cu automate bilete TVM e-ticketing și panouri de informare configurate cu locuri de stat jos și pentru andocare biciclete.
Cel de-al treilea lot este pentru reabilitarea a patru străzi destinate transportului public, constând în execuția lucrărilor de reabilitare infrastructură rutieră, respectiv reabilitarea părții carosabile utilizate în comun de mijloacele de transport public de călători, care vor avea asigurată prioritatea în trafic, și de autoturisme. Străzile aferente celor cinci trasee de transport public cu autobuze nepoluante (1, 1B, 3,4 și 9) sunt: Isaccei (aproximativ 1,267 km), Babadag (aproximativ 2,077 km), Babadag (racord DN22 – stație de capăt, aproximativ 300 m), Mahmudiei (aproximativ 2 km), Eternității (aproximativ 1,440 km). Sistemele rutiere noi astfel reabilitate includ și operațiunile de refacere trotuare.
Mihaela GIUGLEA