Primăria vrea ca Polaris să returneze voluntar cei 5 milioane de euro sau o cheamă în instanță

0
2236

La începutul lunii martie a.c., după unsprezece ani de procese, Primăria Constanța nu mai trebuie să plătească Polaris M Holding S.R.L. penalități de peste 28 de milioane de lei, așa că acum vrea înapoi banii ce au fost popriți din conturile Municipalității. Ori Polaris returnează voluntar cei aproape 5 milioane de euro, ori încep iar procesele.

În 2010, Polaris M Holding S.R.L., firma de salubritate, chema Primăria Constanța în instanță, deoarece administrația locală refuzase să aplice inflația tarifelor pentru curățenie în oraș. Iar după doi ani, Tribunalul Iași a dispus obligarea Municipiului Constanța la „ajustarea tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare, în conformitate cu parametrul de ajustare convenit prin contractul nr. 70717/09.05.2007, încheiat între părți, respectiv indicele lunar al prețurilor de consum pentru servicii comunicat de Institutul Național de Statistică, raportat la luna iunie 2008, începând cu data de 01.10.2011“.

Nu s-a întâmplat nimic nici după decizia instanței, așa că în decembrie 2014 Polaris a solicitat în instanță amendarea primarului Constanței de la acea vreme, Radu Mazăre, cu 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere până la ajustarea tarifelor de salabrizare cu inflația. Judecătorii au respins, însă, cererea considerând că acesta nu a pus în executare sentința din 2012 deoarece „neavând parametri exacți cu privire la modalitatea de calcul efectiv a ajustării tarifelor, ținând cont că, în dosarul a cărui sentință s-a solicitat punerea în executare, s-a făcut cerere de lămurire dispozitiv, ce are termen la data de 10.03.2015, nu se poate reține reaua-credință a acestuia în punerea în executare a hotărârii“.

Așa că, în 2015, Polaris iar s-a adresat instanței, pentru a dispune aplicarea amenzii și a penalităților pentru întârzierea în executarea sentinței din 2012. Iar Tribunalul Iași a stabilit penalități în cuantum de 1% pe zi de întârziere calculate de la data rămânerii irevocabile a sentinței civile din 2012 și până la punerea sa în executare efectivă.

Iar în 2017, după ce firma de salubritate a chemat iar Primăria în instanță, Tribunalul Iași a admis în parte cerere acesteia și a fixat penalități de întârziere de 413.187.664,48 lei. Prin aceeași sentință, instanța a reținut și că valoarea ajustării era în cuantum de aproximativ 65 de milioane de lei. Așa că Municipalitatea a declarat apel și, până la urmă, Curtea de Apel Iași a stabilit, în 2018, penalități doar de 28.857.120 de lei, iar valoarea ajustării la suma de 2.750.917 lei. Decizie executorie.

Următorul pas a fost ca executorul judecătoresc Deacu Vasile să demareze, în septembrie 2018, procedura de executare silită a penalităților de aproape 5 milioane de euro și patru zile mai târziu s-a dispus înființarea popririi asupra conturilor deschise de Municipiul Constanța la unitatea de trezorerie și la băncile comerciale.

Împotriva executării silite, însă, Primăria a formulat contestație la executare, solicitând anularea somației, a adreselor de instituire a popririi, încetarea executării silite, anularea sa etc. Tot ce se putea cere, inclusiv o suspendare provizorie a acesteia, care a fost aprobată de Judecătoria Constanța.

Municipalitatea a pierdut, însă, în prima instanță, așa că a declarat apel, iar avocații săi au susținut în instanță că Municipiul Constanța a executat sentința Tribunalului Iași din 2012, achitând diferența rezultată din ajustarea tarifelor cu indicele de ajustare. În plus, ar fi existat motive întemeiate care au justificat întârzierea executării hotărârii judecătorești, printre care existența a două dosare penale în care se va stabili dacă tarifele au fost supraevaluate sau includ cheltuieli care nu sunt în legătură cu prestarea serviciului de salubrizare, Polaris nu a depus documentele justificative astfel încât să poată fi aplicată formula necesară pentru ajustarea tarifului etc. Iar Tribunalul Constanța a dat dreptate Primăriei, a înlăturat penalitățile în cuantum de 28.857.120 de lei și a anulat și a dispus încetarea executării silite.

Acum, administrația locală vrea înapoi cei aproximativ 5 milioane de euro pe care i-a plătit către Polaris după ce a pierdut în primă instanță anularea executării.

„Având în vederea caracterul executoriu al Deciziei nr. 4/2018, după respingerea contestației la executare de către instanța de fond, s-a procedat la efectuarea de plăți succesive în vederea achitării penalităților în cuantum de 28.857.120 de lei.

În prezent, există două modalități de recuperare a sumei de 28 milioane de lei:

– prin plata voluntară de către Polaris M. Holding S.R.L., fie într-o singură tranșă, fie prin rețineri succesive din facturile lunare;

– formularea unei cereri de chemare în judecare, prin care să se solicite instanței de executare (Judecătoria Constanța) să încuviințeze întoarcerea executării silite“, ne-a declarat Biroul de presă al Primăriei Constanța.

Vom reveni.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.