Primăria vrea să preia Portul turistic Tomis, să încaseze ea chiriile de la terase

2
6478

Primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre pentru aprobarea solicitării trecerii imobilului „Port Tomis“ din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța. Consilierii locali l-au aprobat vineri, rămâne de văzut dacă Ministerul Trasporturilor va fi de acord cu acest lucru.

„În momentul de față, Portul Tomis, construit în 1958, este dat în folosință unei firme private, de mulți ani. Actualmente, aceasta plătește către Statul Român 5.206 euro/lună. Dar încasează, numai pentru o barcă, ca să poată acosta acolo, 10.000 de euro.

Contractul acesta, extrem de oneros, expiră la 30.06.2021.

Portul Tomis aparține domeniului public al Statutului Român, aflat în exploatarea Administrației Porturilor Maritime Constanța, din subordinea Ministerului Transporturilor.

Noi am purtat discuții, există dorința ca, în contextul în care se lucrează la un Plan Urbanistic Zonal care înseamnă toată Peninsula, să integrăm și acest spațiu, ceea ce ar fi absolut firesc și trebuie să aprobați solicitarea ca imobilul Port Tomis să treacă din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța, ca să putem să demarăm procedurile în acest sens“, a declarat primarul Vergil Chițac consilierilor locali.

Reamintim că firma care a concesionat, în 2004, Portul Tomis de la C.N.A.P.M.C. este S.C. Tomis Marina Management, iar cele două se află acum în instanță, deoarece SRL-ul  vrea ca Administrația Porturilor Maritime Constanța să fie obligată să încheie un nou contract de concesiune cu ea, după ce expiră actualul acord.

Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de edilul-șef, administrația locală dorește să preia Portul Tomis deoarece urmărește reabilitarea Zonei Peninsulare a municipiului, a obiectivelor istorice, dar și a celor turistice aflată în această zonă importantă a orașului, deci și a portului turistic. Pentru reabilitarea acestuia, însă, el trebuie să se afle în administrarea Municipalității.

„Unul dintre obiectivele autorităţii publice locale este reprezentat de creşterea calităţii vieţii, a bunăstarii cetăţenilor din municipiul Constanţa, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile/ creşterea gradului de absorbţie a FEN, context în care se urmăreşte reabilitarea Zonei Peninsulare, zonă care include şi Portul Tomis.

Portul Tomis este situat în intravilanul Municipiului Constanţa, în Zona Peninsulară – centrul istoric al oraşului, având o destinaţie eminamente turistică, fiind o emblemă a municipiului Constanţa, un loc de promenadă şi relaxare atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. Portul Tomis este destinat activităților de agrement turistic , fiind amenajate locuri de ancorare ale iahturilor și ambarcațiunilor cu vele, iar pe mal sunt amenajate restaurante și terase“, se arată în Referatul de aprobare al proiectului de hotărâre de preluare a portului turistic.

Dacă se va întâmpla acest lucru, rămâne de văzut dacă va fi, într-adevăr, reabilitat Portul Tomis, dar este sigur că Primăria va încasa chiriile de la terasele de pe mal și taxe de la ambarcațiunile de pe apă.

Proiectul a fost aprobat de consilierii locali cu 26 de voturi pentru.

Valentin ISPAS

2 COMENTARII

  1. 5000 pe luna costa un spatiu comercial intr-o zona buna. Cine a dat portul pe asa suma, sa plateasca diferenta !

    Dar asta imi ridica mie 2 intrebari: daca nici macar portul turistic nu mai e al administratiei locale, ce pasive mai are primaria ?

    Ati cautat cumva legaturile intre cei care au dat portul si cei care l-au luat ? Contractele astea pe sume simbolice garantat nu s-au dat pe licitatie publica…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.