ÎPS Teodosie, despre noile reguli legate de ritualul botezului: “Care reguli? Nu s-a schimbat nimic”

1
2592

Ritualul botezului rămâne neschimbat, iar slujbele se vor desfăşura tot prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă, Sfântul Sinod transmiţând joi că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic, că preotul, în urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, va trebui să se informeze în legătură cu starea de sănătate a copilului în cazul celor cu sănătate precară.

De asemenea, Studenţii la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului. Pe această temă a făcut precizări și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cel care a susținut din totdeauna că botezul trebuie făcut după rânduială.

„Nu vreau să adaug nimic la noile reguli despre botez. Care reguli? Ceea ce spuneam și înainte că nimic nu se va schimba așa a rămas. Niciodată nu mă bazez pe păreri personale și nici nu mă feresc să spun. Dacă este o rânduială de 2.000 de ani aceea rămâne valabilă. Se discută cu părinții și medicii atunci când e cazul. De exemplu nu poți să pui în cristelniță un copil de la incubator și atunci intervin niște nevoi specific. Dar copilul sănătos întodeauna trebuie botezat după canoane ca să respectăm învățătura și practica liturgică”, a precizat ÎPS Teodosie.

Întrebat de la câte luni poate fi botezat un copil, ÎPS Teodosie a specificat că un prunc poate fi botezat și la o zi dacă este o situație special, adică dacă copilul este bolnav.

„Poate fi botezat și la o zi dacă e necesitate. Există botezul de urgență, noi avem specificate în cărțile de cult toate situațiile urgente sau normale. Adică dacă un copil este gata să moară este o măsură de urgență. Eu am botezat sute, poate chiar mii de copii, dar nu am avut nici o sincopă. M-au mai rugat unii părinți să nu îi bag pe copii cu capul în apă, dar am făcut așa cum este rânduiala și după aceea mi-au mulțumit. Părinții de emoție vor să ne roage ceea ce nu e normal să ne roage”, a mai specificat Arhiepiscopul Tomisului.

Amintim că recent, la Suceava, un bebeluş de şase luni a murit după ce a fost botezat, acest caz aducând în discuţie modul în care se desfăşoară botezul şi responsabilitatea preoţilor în astfel de situaţii. Unii ierarhi ai BOR au susţinut că ritualul nu poate fi modificat, în timp ce alţii, printre care şi IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, au susţinut că trebuie adaptat.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

  1. DACĂ ÎNTR-ADEVĂR ATÂT DE MULT ÎNDURERAȚI SUNTEȚI DE ACEST CAZ RARISIM, VĂ RUGĂM, ANCHETE LA FEL DE VOCAL-GUTURALE, PRIVIND UCIDEREA DOAR ANUL TRECUT A PESTE 42 DE MILIOANE DE PRUNCI ÎN ÎTREAGA LUME, PENTRU UNICA VINĂ CĂ AU PRINS VIAȚĂ, DEȘI NU LI S-A DAT DREPTUL LA A SE NAȘTE! CLAMĂM O CREDINȚĂ DEPĂȘITĂ DON EVUL MEDIU, DAR IGNORĂM ACTUALITATEA UIMITOARE A DREPTULUI ROMAN, DIN PERIOADA ANTICĂ, CE STIPULA CĂ ORICE FIINȚĂ DOVEDIT VIE DIN PÂNTECELE MAMEI, CARE ESTE CETĂȚEAN ROMAN CA ȘI SOȚUL, DEVINE AUTOMAT CETĂȚEAN ROMSN CU DREPTURI DEPLINE, CHIAR DACĂ ÎNCĂ NU S-A NĂSCUT!
    ORI, POATE VĂ DOARE UCIDDREA A PSETE 25 MILIOANE DE PRUNCI DIN ȚARA NOASTRĂ!
    ASTFEL PROBABIL CĂ SE DESPRONDE IDEEA CĂ NU AVEȚI NIMIC CONTRA SFINTELOR TAINE, A SFINTEI BISERICI ORTODOXE, NICI CONTRA POPORULUI ROMÂN, PESTE 95% ORTODOX DE PESTE 2000 DE ANI! ALTFEL, VĂ DAȚI ARAMA PE FAȚĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.