După 16 ani de când Consiliul Local Cogealac a aprobat construirea unui parc eolian de către SC Eolica Dobrogea SRL, același Consiliu a votat, recent, revocarea hotărârii inițiale. Practic, a fost votată revocarea obiectivului de investiții „Parc eolian“ de către societatea amintită, pentru care s-a iscat și un ditamai scandalul, în 2010, soldat cu împușcături și cu dosare penale.
În urmă cu 16 ani, Consiliul Local Cogealac a adoptat o hotărâre privind susținerea realizării de către SC Eolica Dobrogea SRL a investiției „Parc eolian Cogealac“, care se anunța un obiectiv promițător, atât din punct de vedere energetic, dar și din punct de vedere economic, de pe urma lui urmând a primi beneficii proprietarii terenurilor din zonă și administrația locală. De precizat că, pentru susținerea acestui proiect, Primăria a intrat în război cu un alt mare investitor în domeniul energiei verde, CEZ România SRL.
Însă, din câte se pare, Eolica Dobrogea nu a mai dat curs proiectului de investiție, nu a mai reușit să ducă la bun sfârșit înființarea parcului de producție a energiei verde, cel puțin la Cogealac. Din acest motiv, Consiliul Local Cogealac a inițiat și adoptat, recent, o hotărâre prin care s-a dispus revocarea mai multor hotărâri de consiliu, 13 în total, dintre care una, respectiv HCL nr. 34/24.12.2010, a fost revocată doar parțial, adică numai în ceeea ce privește PUZ-ul aprobat pentru Eolica.
În referatul întocmit cu privire la motivele de revocare a actelor administrative, au fost menționat faptul că acest parc eolian nu a fost realizat nici până în prezent, motiv pentru care se consideră că nu mai îndeplinește cerințele legii.
Mai mult decât atât, într-o anexă a HCL menționată se precizează faptul că, în cazul „în care turbinele eoliene nu vor fi puse în funcțiune (recepționate) în termen de cel mult 60 luni de la intrarea în vigoare a contractului de constituire a dreptului de servitute, acesta este considerat reziliat de drept, fără alte formalități. Din verificările făcute la OCPI Constanța, la extrasele de carte funciară pentru informare, nu este notat vreun contract de constituire a dreptului de superficie și a unor drepturi și servituți conexe pe terenurile care sunt deținute de proprietari, pentru realizarea parcului eolian, iar în documentația inițială a investitorului au fost menționate suprafețe ai căror proprietari nu au la cunoștință. Și din acest punct de vedere se consideră că nu se poate face dovadă regimului juridic pentru eliberarea documentelor“.
Primarul Cati Hristu susține că administrația locală nu poate bloca investițiile ce pot fi realizate în comună, din cauza acestor investitori care nu au realizat investiția propusă.
Revocarea este solicitată pentru aceste hotărâri de consiliu și pentru faptul că, din anul 2010 până în prezent, adică timp de 13 ani, nu au fost solicitate autorizații de construire în vederea dezvoltării parcului eolian, după cum se mai arată în referatul întocmit de primar.
Proiectul de revocare a fost votat în ședința Consiliului Local și adoptat.
Din anul 2013, societatea Eolica Dobrogea SRL se află în insolvență și și-a cerut falimentul.
Scandaluri cu împușcături și dosare penale
Așa cum arătam mai sus, pentru susținerea acestui proiect de investiții, administrația locală, în frunte cu primarul, a declanșat un adevărat război cu grupul CEZ (Cehia). Altfel spus, Cati Hristu era susținător al SC Eolica Dobrogea, favorizată în această zonă, în timp ce grupul CEZ nu era dorit deși, la acea vreme, deținea toate avizele necesare înființării parcului eolian cu peste 100 de turbine.
Pentru a îi împiedica pe cei din urmă să-și ducă proiectul la bun sfârșit, Cati Hristu, împreună cu viceprimarul și peste 100 de localnici, s-au deplasat, în iulie 2010, la porțile investitorului ceh și au început să tragă de porți, protestând împotriva construirii acestui parc. Agenții de securitate ai societății CEZ România au fost nevoiți să facă uz de armă, folosind gloanțe de cauciuc, iar un număr de cinci persoane din rândul protestatarilor au fost rănite. În urma acestui incident, primarul Cati Hristu a fost arestat, împreună cu mai multe persoane, pentru instigare la violență și alte fapte similare. Patru ani mai târziu, toți inculpații au fost achitați definitiv, la Curtea de Apel Constanța.
Daniel ALBU
Citește și: