Primarul Constanţei spune că va renegocia contractul cu Polaris

0
274
Echipele Polaris au igienizat zona. FOTO Felicia Ovanesian

Deși a fost și este subiectul multor discuții și anchete, contractul de salubritate încheiat cu Polaris M Holding nu poate fi încheiat până în 2033. Primarul Vergil Chițac vrea, însă, renegocierea lui în acest an, pentru reciclarea deșeurilor.

Primăria Constanța a fost, din nou, amendată, de această dată cu 4,9 milioane de lei, deoarece nu a atins ținta stabilită pentru reciclarea deșeurilor. Același lucru s-a întâmplat și în 2019. 

În 2020, 161.000 de tone de deșeuri au fost duse la groapa de gunoi, fiind reciclate doar 864 de tone, nu 26.000 de tone, cât trebuia. Așa că a mai rezultat o pierdere din bugetul local (nu doar plata amenzii), deoarece cele peste 25.000 de tone de deșeuri ce nu au fost reciclate, au fost transportate și depozitate la groapa de gunoi, adică au fost plătiți alți bani pentru aceste servicii.

 „Contractul comercial cu Polaris este făcut din 2008, având o valabilitate de 25 de ani. Ca orice contract comercial, el se poate renegocia oricând. În perioada următoare va trebui să renegociem contractul cu Polaris, pentru reciclare.  

Municipiul Constanța a fost amendat și plătește o amendă de 4,9 milioane de lei pentru că nu și-a atins ținta de reciclare. În 2020, noi am dus la groapa de gunoi 161.000 de tone de deșeuri, din care trebuia să reciclăm cele patru fracții: hârtie, sticlă, metal, plastic. Trebuia să reciclăm 26.000 de tone. Știți cât am reciclat? 864 de tone.

O să analizez foarte bine contractul cu Polaris, dacă nu cumva avea și ea sarcina să facă reciclare.

Dar pierderea nu este numai de 4,9 milioane de lei pentru că diferența de deșeuri pe care trebuia să le reciclăm, în loc să o reciclăm, am dus-o la gunoi. Iar pentru ea am plătit: am transportat-o, am depozitat-o. Deci vorbim de o pierdere de peste 25 de milioane de lei, părerea mea, pe care le-am plătit ducând, din lipsă de reciclare, deșeurile la groapa de gunoi. Asta în condițiile în care într-un an, pentru măturatul stradal și pentru depozitare, plătim 76 de milioane de lei.

Sectorul 5, care este comparabil cu municipiul Constanța, ca număr de locuitori, plătește 7 milioane de lei lunar pentru depozitat și măturat stradal, și câștigă 9 milioane de lei. Și mătură și toate străzile. Deci Sectorul 5 din toată povestea asta cu gunoiul își face și măturat stradal și câștigă 2 milioane de lei pe lună, adică 24 de milioane de lei pe an, iar noi plătim 76 de milioane de lei“, a declarat Vergil Chițac.

Administrația locală vrea să modifice Regulamentul de salubritate, pentru introducerea țintei de reciclare de către fiecare constănțean, așa cum ar fi trebuit încă de acum doi ani. Iar după aprobarea noului regulament de către Consiliu Local, primarul Vergil Chițac va solicita Polaris renegocierea contractului, tocmai pentru reciclarea deșeurilor. În 2021, ținta ce trebuie atinsă este de 50% deșeuri reciclate din totalul tonelor de gunoi strânse.

În plus, edilul-șef va solicita măturarea tuturor străzilor din oraș. Iar dacă nu se va ajunge la un acord mulțumitor, e posibil ca acesta să ceară rezilierea contractului.

„Vom face renegociere pentru că suntem obligați să modificăm Regulamentul de salubritate din perspectiva introducerii țintei de reciclare. Apoi îl supunem consultării publice, o lună, îl vom adopta în Consiliul Local, iar atunci voi fi obligat să mă duc cu el în fața Polarisului, să renegociem contractul. Trebuie să fiu mandatat de Consiliul Local să fac treaba asta.

Astfel, vom trece și în Constanța la colectarea selectivă începând din acest an.

Iar când vom renegociem contractul cu Polaris, voi solicita și măturarea tuturor străzilor. În contract nu este inclusă nici deszăpezirea tuturor străzilor, sunt doar 100 dintr-un nomenclator de 1.000 de străzi în municipiul Constanța.

Trebuie să plecăm de la premiza că, în orașul acesta în care trăim, nu plouă îndeajuns într-un an. Și din cauze naturale sau din cauza constructorilor, este praf, care se așterne pe străzi. Nu mai pot accepta în următorul contract să nu se spele străzile.

Dintr-o renegociere poate rezulta un acord sau nu. Dacă rezultă un acord și suntem mulțumiți de rezultatul negocierilor nu avem de ce să reziliem contractul. Dacă nu, avem o problemă și din acel moment vom vedea cum discutăm și pe ce cale o luăm“, a explicat Chițac.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.