Proprietarul Vilei Dalas de pe Bulevardul Ferdinand, somat să întreprindă măsuri de punere în siguranţă a imobilului

0
1061

Vila Elena nu este singura clădire istorică lăsată în paragină pe Bulevardul Ferdinand din Constanța. Pe acelaşi bulevard este situată şi Vila Dalas, la numărul 78, construită după planurile lui Anghel Saligny.


Deși face parte din istoria Constanţei, Vila Dalas nu este clasată ca monument de patrimoniu. Ea este încadrată în zona centrală a Constanţei de sit urban şi sit arheologic, ceea ce face ca aprobările să fie supuse unui regim special.
Clădirea a fost construită la începutul anilor 1900 în stilul neoromânesc, fiind în prezent deținută de către S.C. Complex Astoria SRL, prin administrator Done Maria. A fost dobândită prin act de vănzare cumpărare de la numiții Maria Constanța Panaitide și Felicia Stoenescu, care au intrat în posesia clădirii prin procedură de retrocedare.

Până în anul 2005 a fost sediul “Alianței Franceze”, dar și al unei grădinițe.

Urmare a unei solicitări a ziarului Focus Press, reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța au prezentat starea în care se află această clădire:

”În prezent, imobilul cu regim de înălțime D+P+2E prezintă deficiențe la nivelul acoperișului, învelitoarea prezintă degradări minore, în sensul că este degradată parțial, la nivelul streașinii elementele de închidere sunt desprinse și degradate parțial, jgheaburile și burlanele sunt degradate parțial, tencuiala prezintă degradări locale și igrasie ușoară, tâmplăria prezintă degradări majore, în sensul că materialele componente sunt puternic deteriorate și deformate, împrejmuirea prezintă deficiențe la nivelul vopsitoriilor.

Drept urmare, pentru neluarea măsurilor de conservare a imobilului, proprietarul a fost sancționat contravențional conf. prevederilor art. 11 pct. 7 din HCL 184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, prin Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției nr. 2943/ 26.10.2018, cu amendă în cuantum de 500 lei și prin Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției nr.4149/26.03.2019, cu amendă în valoare de 1000 lei”, au transmis aceștia.

Totodată, la data de 17.04.2019, urmare a cererii adresate de S.C. Complex Astoria S.R.L., a fost eliberat de Primăria Constanţa Certificatul de urbanism nr. 1263 pentru Desființare imobil D+P+2E, însă constănțenii au iniţiat o petiţie online pentru a împiedica dărâmarea Casei Dalas, clădire simbolică a oraşului de la malul Mării Negre.

Totodată, S.C. Compex Astoria S.R.L., în calitate de proprietar al imobilului, a fost somată prin adresa nr .26104/09.02.2021 ca în termen 30 de zile să întreprindă măsurile necesare cu privire la punerea în siguranță a acestuia, conform prevederilor H.C.L. nr. 184/2013 modificat, art. -11 pct. 6, potrivit cărora proprietarul construcției are obligația de a acoperi cu plasa clădirea aflată în stare de degradare.

Nerespectarea acestor prevederi se sancționează conform legislației în vigoare cu amendă cuprinsă între 1000 și 1500 lei.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.