Primarul Delicoti e sigur că Poarta Albă va fi racordată la gaze

0
826

Primăria Poarta Albă, Vasile Delicoti, a depus un proiect pentru racordarea comunei la rețeaua de gaze. Edilul-șef este încrezător că acesta va fi declarat câștigător, iar locuitorii vor avea gaze naturale în case.

„Am reușit și am depus proiectul pentru rețeaua de gaze, pe fonduri europene, și cu siguranță vom reuși să obținem acest proiect, dacă nu întâmpinăm vreo aberație în evaluare. Și aici apar, uneori, probleme: nu sunt oameni foarte bine pregătiți și deschiși pentru a sprijini proiectele, din păcate.

În proporție de 99% vom lua această finanțare: este vorba de o rețea de gaze de 9 milioane de euro, bani pe care localitatea i-ar strânge în 70 de ani, dacă ar fi să îi facă din fonduri proprii. Nimeni nu îți dă nici măcar credit la nivelul ăsta.

Nu suntem un oraș să ne permitem să luăm un credit cum a luat, de exemplu, Constanța de la BERD, 10 milioane de euro. Noi nu am putea să facem acest credit niciodată, pentru că nu suntem eligibili, gradul de îndatorare nu poate depăși 30% din buget și atunci nu am putea să facem această investiție decât din fonduri europene.

Eu sunt destul de încrezător și nu am o teamă în ceea ce privește rețeaua de gaze. În proporție de 99% acest obiectiv se va realiza“, a declarat primarul Vasile Delicoti pentru Focus Press.

Comuna Poarta Albă va beneficia, în cadrul acestui proiect, de o rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale, iar branșamentele pentru consumatorii casnici vor ajunge până la limita fiecărei proprietăți private.

Edilul-șef susține că racordarea comunei la gaze naturale va conduce și la apariția de noi investitori în comună, mai ales că pot beneficia de forță de muncă ieftină de la Penitenciar.

„Este foarte important pentru localitate, în ceea ce privește atât confortul cetățenilor, cât și dezvoltarea economică a localității, pentru că automat va deveni foarte atractivă pentru investitori, gazul fiind o sursă de energie ieftină.

Sperăm să atragem cât mai mulți investitori pe partea de producție, pentru că avem inclusiv Penitenciarul, care poate fi o sursă de forță de muncă pentru cei care vin pe raza localității, fără costuri prea mari de transport. Plus toate localitățile din jur, care pot furniza forță de muncă. Este orașul Murfatlar care, din cauza situației cu Canalul, teritorial nu prea se poate extinde astfel încât să dezvolte industrie. Și de acolo se poate absorbi forță de muncă, fiind la 3-4 km de Poarta Albă“, a explicat Delicoti.

Potrivit primarului, deja au venit câțiva investitori și au cumpărat teren în Poarta Albă. „Îi sprijinim cu tot ce trebuie, astfel încât să dezvolte capacități de producție, ceea ce va însemna locuri de muncă și impozite pentru Consiliul Local“, a mai spus Vasile Delicoti.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.