Primarul din Cuza Vodă, despre romii pletoşi din localitate: „Am îngropat un decedat suspect de COVID-19, i-am făcut groapă cu buldoexcavatorul primăriei”

0
1265
sursa foto: Litoral Tv

În localitatea Cuza Vodă există o neînțelegere între administrația locală și cetățenii de etnie romă, în ceea ce privește tradițiile de înmormântare, problemă ce în trecut a iscat o serie de scandaluri.

Romii îi îngroapă pe cei trecuţi în neființă într-un mod diferit de cel ortodox, în sensul că, peste groapa tradițională aceștia ridică patru pereți de aproximativ doi metri, cu acoperiș, în formă de căsuță.

Deși aceștia susțin că așezămintele construite pentru decedați sunt ermetice, localnicii spun că pe timpul verii din cavouri vine un miros neplăcut.

Foarte important de notat este că romii își îngroapă morții în singurul cimitir din localitate, acolo îngropându-și decedații și ceilalți cetățeni. Situația neplăcută a ajuns în atenția Direcţiei de Sănătate Publică încă de acum câțiva ani, iar asta pentru că persoanele decedate trebuie îngropate la doi metri sub pământ, iar sarcofagul trebuie sigilat.

Acest scandal, la care nu există cale de mijloc, este din cauza faptului că tradiția romilor cere ca decedaţii să fie aşezaţi la suprafaţă, într-un sarcofag, pentru a putea fi vizitaţi de rudele rămase în viaţă.

Nici plângerile către Poliția Locală, Primăriei, Instituției Prefectului Județului Constanța nu au rezolvat nimic.

„Într-un punct mărginit al cimitirului ei și-au îngropat morții, unul lângă altul, mai atipic. În trecut am făcut reclamații către Direcția de Sănătate Publică, către Prefectura Constanța, către Poliție, am avut chiar și întâlniri în teren și au rămas în același stadiu. Au fost invitate și 20 de persoane dintre liderii lor, dar degeaba. Lucrul acesta se întâmplă în toată România. Noi am vrea să ne respecte și ei doleanțele, dar ține un pic și de tradiția lor. Ei mai fac deasupra mormântului o construcție 2 pe 2, acesta este singurul lucru atipic, dar  decedatul este băgat în pământ, a declarat primarul din Cuza Vodă, Viorel Dulgheru pentru FOCUS PRESS.

Un moment de criză a fost în perioada în care localitatea se afla sub carantină din cauza numărului mare de persoane pozitive la COVID-19.

„Am avut un caz acum ceva timp, pe perioada stării de urgență, decedatul, de aproximativ 70 de ani era suspect de COVID-19, i-am făcut groapă cu buldoexcavatorul din dotarea primăriei. Era suspect, i-au făcut analize dar nu a venit nici un răspuns, nu a fost confirmat, era în perioada în care localitatea Cuza Vodă a fost carantinată, în acea perioadă mai toată lumea era suspectă. Mi-aș dori ca ei să înțeleagă și să nu își mai facă acea construcție, este ca o căsuță. Deși am trimis și Poliția Locală peste ei, nu s-a întâmplat nimic. Avem un polițist pe tură, nu îl putem pune să păzească non stop cimitirul. Vă dau un exemplu: într-o dimineață, deși le-am spus să nu mai ridice căsuțele acelea, cu oameni autorizați sau nu, au construit. Ei sunt o etnie mai diferită, sunt romi nomazi, pletoși care vorbesc limba romanes”, a mai declarat primarul.

Viorel Dulgheru a adus în discuție și faptul că unii dintre cei care candideză la Primăria Cuza Vodă din partea Partidei Romilor nu sunt romi, ci doar se autointitulează:

„Sunt români, au unele facilități, voturi din partea țiganilor”.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.