Deși a primit puțini bani de la nivel central pentru dezvoltarea comunei, Primăria Limanu a finalizat și are în implementare mai multe astfel de proiecte. În plus, a elaborat altele și așteaptă deschiderea liniilor de finanțare europeană, chiar și a PNI „Anghel Saligny“, pentru a câștiga alte fonduri și a demara noi lucrări.
De la începutul acestui mandat al primarului Daniel Georgescu, septembrie 2020, și până acum, Primăria Limanu a finalizat mai multe proiecte, printre care reabilitarea străzii Gheorghe Bunoiu și Capela mortuară din 2 Mai. Dar și Căminul cultural și sala de gimnastică din localitate, care vor fi deschise în maximum o lună.
În plus, va fi lansată licitația pentru finalizarea reabilitării Grădiniței cu program prelungit din 2 Mai.
„Am reușit să finalizăm o parte din proiecte. Ieri și azi (14 și 15 octombrie a.c. – n.r.) au avut loc recepțiile finale pentru două lucrări: reabilitare strada Gheorghe Bunoiu din 2 Mai (cunoscută ca Aleea Taberei) și Capela mortuară din 2 Mai, unde chiar azi a fost convocată Comisia pentru recepția finală.
Tragem foarte tare să finalizăm Grădinița cu program prelungit din Limanu, unde am reușit, după un șir interminabil de acte și solicitări de avize, să refacem documentația pentru restul de lucrări care mai sunt de executat și urmează să scoatem la licitație.
Și Căminul cultural din 2 Mai este finalizat, în maxim o lună va fi și acolo recepționată lucrarea, și sala de gimnastică din 2 Mai, la fel. Le vom da curând în exploatare“, ne-a declarat primarul Daniel Georgescu, într-un interviu FocusPress.
Din cauza creșterii prețurilor în domeniul construcțiilor, fondurile suplimentare necesare au fost alocate din bugetul local. Pentru că Primăria Limanu a primit, în ultima vreme, puțini bani în urma alocărilor de la Centru.
„Au făcut parte aceste suplimentări de fonduri pentru proiecte din solicitările noastre de alocări de anul trecut și anul acesta, dar nu primim decât maxim 50.000 de lei.
De aceea sunt supărat pe minciunile pe tema că primăriile conduse de primari PSD nu sunt performate sau nu au proiecte și de aceea nu au primit alocări. Eu cred că primarii PSD se situează la un nivel fruntaș la nivel de județ, în ceea ce privește proiectele în curs de realizare sau cele finalizate“, a susținut Georgescu.
Primăria Limanu a finalizat și elaborarea a nouă proiecte pentru asfaltarea a 23 de kilometri din comună și așteaptă deschiderea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny“ sau programele pe fonduri europene, pentru a încerca să obțină finanțarea pentru toate acestea.
Din păcate, prin PNI nu se finanțează un proiect decât cu maximum 4 milioane de lei, insuficienți mai ales în cazul proiectelor de reabilitare drumuri, susține prim-vicepreședintele PSD Constanța.
„Au avizele luate, sunt aprobate în Consiliul Local nouă proiecte de asfaltare în comuna Limanu, 23 de kilometri în Limanu, 2 Mai și Vama Veche, un total 43 de milioane de lei.
Așteptăm deschiderea acelui PNI «Anghel Saligny», căruia ar fi fost mai corect să i se spună PNDL3, indiferent că este un program înființat și gândit de o guvernare PSD. PNDL este un program de finanțare proiecte de dezvoltare locală, exact cum este și acest Anghel Saligny. Când a fost Florin Cîțu original? Doar când s-a vaccinat de COVID și s-a crezut Superman.
Din păcate, și acest PNI «Anghel Saligny» nu este gândit corect. Nu poți să finanțezi un proiect cu maxim 4 milioane de lei cu tot cu TVA. E clar că nu s-au interesat cât costă să asfaltezi un kilometru.
Nu știu de ce nu discută nimeni acest subiect. Se vor plânge primarii când vor realiza acest lucru, când li se vor aproba proiectele și își vor da seama că nu au ce face cu acei bani, doar 4 milioane de lei cu tot cu TVA pentru un proiect.
Noi mai avem încă 15 proiecte de infrastructură și dezvoltare a localității: pentru extindere și reabilitare rețele de apă, extindere rețea de iluminat public, parc în Limanu, pistă de biciclete Limanu – 2 Mai etc.“, a declarat primarul Daniel Georgescu.
Mai multe detalii despre administrarea comunei Limanu, plajele din Vama Veche, sezonul estival, prăbușirea unor terenuri în Marea Neagră și alte subiecte, în interviul video de mai jos.
V.I.