Primarul orașului Murfatlar, George Cojocaru, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Focus Press despre principalele probleme ale urbei: racordarea la reţeaua de gaze naturale, salubrizare şi câinii comunitari.
Referitor la salubrizare, respectiv întreţinerea spaţiilor verzi, primarul a declarat că mai sunt multe de pus la punct, dar că, într-un timp foarte scurt, au fost realizate schimbări importante în Murfatlar.
„În primul rând orașul suferea din punctul de vedere al curătăniei și imediat am trecut să facem curățănie. A trebuie să facem într-un timp scurt, să se vadă această schimbare. Parcurile arătau ca și cum ar fi fost părăsite, atunci mi-am dat seama că trebuie să intervenim foarte repede, că oamenii aveau așteptări și doreau să vadă o schimbare, dar nu puteam cu aceiași oameni și am luat niște măsuri pentru eficientizarea muncii noastre. Am achiziționat o mașină să cărăm iarba mai ușor, am achiziționat suflătoare, tot felul de utilaje, am cumpărat chiar și două tricicluri electrice pentru măturatul stradal și coșuri stradale. Am început să curățăm orașul și în exterior, problema cea mare era cu operatorul de salubrizare și, cu toate forțele noastre, nu am reușit suficient, este un contract de zece ani – 2013-2023.
Noi am încercat să îmbunătățim sistemul, am discutat cu operatorul, iar acum am început deja să facem varianta selectivă, avem documente de la Curtea de Conturi, Gardă, ANRSC, prin care trebuie să schimbăm modul de tarifare. Până acum operatorul de salubrizare factura orașul în funcție de populație, au fost 10.500 de locuitori, au scăzut la 9.500 fiindcă mulți au plecat, acum plătim la 9.500, se schimbă modul de facturare. Trebuie să facem un act adițional cu ei, vom vedea când reușim să semnăm actul, pentru că suntem în negocieri și calcule, să schimbăm de la numărul de populație la tonă.
Oamenii vor acorda același tarif anul viitor ca și în 2021, singurul lucru care se schimbă este operatorul ce ne va factura nouă ca și primărie, ce încasăm noi de la populație rămâne la fel.
Problema este alta, media cantității de gunoi dusă în rampă: ca o medie lunară, dacă din 2014 până în 2020 a fost undeva la 230-260 de tone lunar, în 2021 depăşim 330-350 de tone lunar (…) Eu cred că s-au schimbat două lucruri: primul e că s-a schimbat legislația, că nu mai este voie să dai foc la frunze și atunci omul l-a adus să-l arunce, dar nu l-a pus selectiv. Oamenii trebuie să înțeleagă că noi în funcție de cum vom colecta gunoiul în 2022, vom plăti în 2023. La anul nu modificăm taxa de salubrizare fiindcă nu știm cantitatea de gunoi, tonele, dar trebuie să încercăm să scădem această cantitate pentru că va afecta prețul în 2023. Orice tonă pe care noi o ducem în groapa de gunoi ne costă 50 de lei taxa de mediu. Am plătit, pe anul 2020, 70.000 de lei, deci 50 de lei pentru fiecare tonă, plus că plătim diferențiat biodegradabil, rezidual și selectiv.
Avem varianta de a semna un act adițional și de a îmbunătăți, pe lângă modul de tarifare, să prindem servicile de calitate sau să găsim un alt operator licențiat la numărul nostru de populație care să presteze servicii de mai bună calitate. Acum o persoană plătește gunoiul pe an 142 de lei, impozitul e vreo 70 de lei pe an, dar omul pecepe că a dat la primărie, neștiind că e o taxă specială de unde plătim aceea factură lunară, care se duce la firma de salubrizare”, a declarat George Cojocaru.
Locuitorii orașului Murfatlar trebuie să țină cont de punctele de colectare și să nu amestece categoriile deșeurilor între ele, a subliniat edilul. Cojocaru a adăugat că vor exista oameni la punctele de colectare, care să îi îndrume pe cetăţeni în sensul depozitării selective.
Interviu integral:
A.M.