Primarul Vergil Chițac a contestat avertismentul de la Poliție în instanță, pentru că ar fi fost atribuțiile lui Cocargeanu

1
601

Primarul Vergil Chițac a contestat în instanță și a câștigat, pe fond, anularea unui proces-verbal emis de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța. Este vorba de un avertisment legat de faptul că ar fi trebuit să aloce fondurile necesare în vederea asigurării serviciilor de pază la unitățile școlare. FOCUS PRESS a intrat în posesia plângerii formulate de către edil, care a susținut că atribuțiile îi erau delegate viceprimarului Florin Cocargeanu.

Plângere contravențională prin care solicit anularea procesului-verbal de contravenție nr…, din data de 04.05.2022, încheiat de agent constatator… din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Serviciul de Ordine Publică, prin care, în baza art. 4 alin. 2 lit.b) din HG nr. 301/2012, am fost sancționat cu avertisment.

Motivele plângerii: (…) Conform prevederilor art.4 din Legea 35/2007, privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, Consiliile Județene, Consiliul General al municipiului București și Consiliile Locale alocă, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care crește gradul de siguranță unităților școlare, la solicitarea Consiliului de Administrație al unităților școlare, cu sprijinul de specialitate acordat de Poliție, conform prevederilor Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și completările ulterioare. (…)

Referitor la prevederile art.4 alin 2 din Legea 35/2007, care stipulează că cheltuielile privind creșterea siguranței unităților școlare nu pot fi puse pe seama acestora, precum și dispoziția din art.300 alin 1 lit b) din Codul Administrativ, care stipulează că administratorul are ca obligație asigurarea pazei, protecției și conservării bunului, ca un bun proprietar, și suportarea tuturor cheltuielilor necesare unei bune funcționări, considerăm că noul act normativ înlocuiește reglementările din actele normative anterioare, fără a prevedea nimic în legătură cu acțiunea vechilor reglementări, care vor fi aprobate tacit. Sens în care considerăm abrogarea implicită (tacită) a prevederilor art. 4 alin 2 din Legea 35/2007. (…)“, a susținut primarul Vergil Chițac în plângerea depusă în instanță.

De asemenea, tot în respectiva plângere a fost menționat: „În temeiul art. 157 alin. 1 din OUG nr. 57/2019, a fost emisă Dispoziția de primar nr. 4352/26.07.2021, parte din atribuțiile primarului municipiului Constanța de a semna documentele întocmite de diferite direcții și servicii din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, printre care și cele ale Direcției Logistice – Compartimentul administrarea unităților de învățământ preuniversitar au fost delegate domnului viceprimar Cocargeanu Florin Daniel“.

Iar magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța, la data de 28.11.2022, au admis plângerea contravențională formulată de primarul Constanței, Vergil Chițac, împotriva procesului-verbal de contravenție emis de IPJ Constanța pe 4.05.2022. Astfel, acesta a fost anulat. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Liliana BELCIUG

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.