Procesul pe contencios administrativ privind Pădurea Comorova a debutat la Tribunalul Constanța, marți, 13 februarie, când au fost dezbătute chestiuni preliminare înainte de începerea judecării propriu zise a cauzei înaintată de reprezentanții USR Mangalia, în frunte cu Semiran Abdurefi, consilier județean.
În această cauză se solicită obligarea municipalității privind introducerea pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia a proiectului de „salvare a Pădurii Comorova”, în prealabil find strânse semnături pentru trecerea acestei păduri din proprietatea privată a municipiului Mangalia, în cea publică și, ulterior, în domeniul silvic.
Totul a început în primăvara anului 2022 când reprezentanții USR au început acțiunea în teren, pentru ca cetățenii din Mangalia să semneze. Totul a decurs normal, a fost strâns numărul necesar de semnături, însă, potrivit inițiatorului proiectului, primarul a refuzat să introducă proiectului pe ordinea de zi.
”Am depus proiectul, așa cum prevede Codul Administrativ, dar de atunci nu mi-a mai răspuns nimeni, deși am făcut multe solicitări, am făcut inclusiv plângere administrativă pentru că nu mi-au răspuns. În decembrie 2022 am primit, în cele din urmă, răspuns de la Primăria Mangalia, precum că această inițiativă cetățenească a noastră nu mai are obiect, pe motiv că pădurea se află deja în domeniul public al UAT Mangalia și că nu mai are obiect. Din această cauză, în iunie 2023, am depus o acțiune pe contencios administrativ la Tribunal”, a declarat, pentru Focus Press, Semiran Abdurefi, inițiatoarea proiectului, în calitate de reclamantă.
Odată ajunsă cauza în instanță, a venit și primul termen de judecată, iar avocatul părților adverse (primarul municipiului Mangalia, Secretarul general și UAT Mangalia) a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii din mai multe motive, unul dintre ele fiind faptul că a fost formulată de o persoană care nu are calitate procesuală, respectiv respingerea cererii ca fiind neîntemeiată.
”Instanța mi-a pus în vedere faptul că, potrivit pârâților, nu am calitate procesuală. Am zis: ‘Cum să nu am, dacă eu sunt inițiatorul proiectului și am strâns 2000 de semnături pentru o pădure care a fost în domeniul public al statului. Ea a fost făcută pentru a opri deșertificarea și avem și noi dreptul să respirăm aer curat‘. Instanța le-a respins cererea lor. Apoi mi s-a pus în vedere că pădurea figurează ca fiind în domeniul public, însă am explicat că, așa cum mi-a confirmat și prefectul, 200 de hectare sunt, întradevăr, în domeniul public al UAT Mangalia, mai sunt alte 200 în proprietatea privată, iar 118 hectare au fost înstrăinate. Iar prefectul a obținut aceste date oficial, de la Primărie. Iar dacă cei de la Primărie l-au mințit pe reprezentantul Guvernului, este problema lor. Am depus acest răspuns al prefectului la dosar.
Al treilea motiv invocat în întâmpinarea lor a fost că s-a depășit termenul în care ar fi trebuit să depun acțiunea, însă a fost respins și acest argument. Așa că judecătorul a respins cererile lor din întâmpinare”, ne-a mai declarat reclamanta.
Urmează ca până la următorul termen, care a fost stabilit la data de 28 mai, Prefectura Constanța și Primăria Mangalia să furnizeze informații oficiale, solicitate de instanță, pentru a stabili dacă cele relatate în acțiunea judecătorească se confirmă.
Vom reveni cu un punct de vedere al Primăriei Mangalia.
Daniel ALBU