Probleme în centrele de vaccinare din judeţul Constanţa: primarii se plâng că nu există personal medical

0
348

În contextul campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19, tot mai multă lume s-a programat pe platforma specială, însă, pentru a fi posibilă vaccinarea tuturor persoanelor înregistrate, este nevoie de multe centre de vaccinare, în tot județul.

Potrivit DSP, astfel de centre vor fi amplasate în marile orașe, dar și în comune. Totuși, amenajarea acestora presupune unele costuri din partea administrației publice locale din fiecare oraș și comună.

Pentru a afla care sunt costurile înființării acestor centre și despre ce eforturi este vorba în acest context, am întrebat mai mulți primari.

”Noi am transformat o sală de mese în centru de vaccinare zonal, unde sunt arondate 4 localități limitrofe, plus orașul Cernavodă. Doar Cernavodă are 20 de mii de locuitori, plus câteva mii de la localitățile învecinate, asta presupune anumite eforturi. Vorbim de costuri pentru amenajare, pentru recompartimentare, pentru că noi nu aveam clădiri destinate acestor spații și a trebuit să le transformăm. Costurile sunt substanțiale.

 Acum mi-e greu să spun care sunt costurile exacte, dar la un moment dat vom trage linie și le vom calcula. Costuri vor mai fi. Dar momentan nici un centru nu este autorizat. Spațiul respectiv este o fostă sală de mese pe care nu am mai folosit-o în acest scop de 20 de ani, a fost recompartimentată și transformată în 4 săli de clasă, dar acum nu mai funcționa nici ca săli de clasă, revenise la forma ei inițială, dar se pretează la ceea ce  am făcut noi, pentru că am putut să facem circuit: pe o parte intrare, pe altă parte ieșire, sală de așteptare, spațiu de odihnă pentru medici, cabinete medicale, triere, post vaccinare etc.

 Este foarte mare, ceea ce înseamnă costuri, pentru că nu va fi pentru o lună-două, ci pentru mult timp. Este dotată cu încălzire, cu aparate de aer condiționat pentru la vară, deci se pretează. Este o clădire a noastră și se află în campusul Liceului Tehnologic”, a declarat primarul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță.

În municipiul Medgidia, centrul de vaccinare funcționează de două zile, dar cu voluntari, primarul Valentin Vrabie spune că așteaptă ordinul Ministrului Sănătății, aferent Ordonanței 3 din 15 ianuarie 2021, privind reglementări clare în ceea ce privește contractul de lucru pentru personalul medical care va fi angajat:

”Ordonanța 3 din 15 ianuarie nu a stabilit clar toate criteriile, așteptăm ordinul ministrului. Deocamdată centrul de la Medgidia funcționează cu voluntari, încă de ieri. Legat de costuri, este greu de estimat, ne aflăm la început de campanie de vaccinare, dar dacă este să vorbim despre mobilier, centrul de vaccinare de la Medgidia funcționează în Policlinica de la Medgidia care a fost reabilitată, care respectă toate standardele, a fost nevoie doar de câteva piese de mobilier. Când a început ”războiul” legat de pandemia de coronavirus, noi am fost pregătiți. Avem exemplu Spitalului Medgidia care a fost și este suport COVID-19 și a ajutat enorm sistemul de Sănătate din Constanța. Bolnavii cu comorbidități și infectați cu virusul Sars-Cov-2 sunt internați la Spitalul din Medgidia. Au fost investiții foarte mari în spital și Policlinică, aceste investiții continuă, estimăm undeva la 25 de milioane de euro”, a declarat primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie.

În orașul Techirghiol, centrul de vaccinare va funcționa în incinta Sălii de Sport, iar primarul Iulian Soceanu a declarat, pentru Focus Press, că așteaptă ordinul ministrului Sănătății în ceea ce privește reglementările contractul actului medical:

”Centrul de vaccinare din orașul Techirghiol este gata din punct de vedere al dotării, singura problemă este personalul care va deservi acest centru, în momentul acesta. Am văzut că a apărut Ordonanța 3 de pe 15 ianuarie 2021, dar în cadrul acestei ordonanțe trebuie să apară reglementări prin ordinul ministrului Sănătății, privind modelul de contract și posibilitatea ca pe mai departe să facem noi contractele, deci așteptăm ordinul ministrului pentru a putea să angajăm sau contracte de colaborare, prestări servicii cu centre medicale, Sanatoriul Balneaer cu care cel mai probabil vom avea o colaborare pe această zonă. Centrul de vaccinare este amenajat în interiorul sălii de sport din orașul Techirghiol, strada Victoriei, numărul 15. În momentul acesta, cred că avem undeva la 30-35 mii de lei cheltuieli, pentru că noi deja aveam spațiul și a fost nevoie doar de efectuarea unor lucrări de amenajare și atât și întreținere, iar cu sprijinul Sanatoriului Balnear Techirghiol acest centru a fost dotat cu mobilierul necesar privind desfășurarea activității. Așteptăm, deci, reglementările și modelul privind contractul pe care trebuie să îl folosim pe care trebuie să îl semnăm pentru contractarea prestării de servicii cu medici, asistenți. În momentul acesta avem doar două puncte de vaccinare. Având în vedere că Ordonanța 3 s-a dat la data de 15 ianuarie, ordinul ministrului trebuie să apară în 15 zile”, a declarat primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu.

Loredana MIHAI, Daniel ALBU   

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.