Procurorii DNA au cerut 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 ani pentru Ioana Băsescu

0
869
Elena Udrea, sursa foto: Adevărul

La Curtea de Apel București a avut loc, marți, 26 ianuarie, ultimul termen din dosarul fostului ministru Elena Udrea, acuzată de fapte de corupție. Este vorba despre același dosar în care este judecată totodată și Ioana Băsescu, acuzată de finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de acum 12 ani. Procurorii au cerut pedepse aspre pentru cele două femei.

Elena Udrea s-a prezentat la instanță odată cu ieșirea din carantină, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19.  Fosta ”blondă de la Cotroceni” a fost chemată să dea explicaţii în dosarul finanțării campaniei lui Traian Băsescu, la alegerile prezidenţiale din 2009, în care este judecată pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor.

S-au plătit nişte panouri publicitare. Nu sunt nişte bani pretinşi şi primiţi, altcineva ar fi solicitat unor firme să plătească nişte panouri în campanie, dar denunţătorul spune că a solicitat firmelor respective să facă aceste plăţi pentru panourile respective, la indicaţia mea”, a spus Elena Udrea în septembrie.

Odată ce procesul a ajuns la final, procurorii au cerut, pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, o pedeapsă de 12 ani de închisoare, în timp ce pentru fiica cea mare a fostului președinte, Traian Băsescu – Ioana Băsescu, s-au cerut 15 ani de detenție cu executare. Instanța a rămas în pronunțare.

Acuzațiile

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Elena Udrea a fost acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de cinci milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Pentru aceste demersuri, pe data de  24 mai 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.