Prohibiția la sturion, prelungită pe o perioadă nedeterminată

0
143
Braconier cu morun. FOTO Arhivă

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind măsurile de refacere și conservare a populațiilor de sturioni, prin care se interzice pescuitul și comercializarea produselor provenite de la sturioni sălbatici pentru o perioadă nedeterminată.

Ordinul vine în contextul în care în câteva zile expirau prevederile anterioare privind măsurile de refacere și conservare a populațiilor de sturioni din habitatele piscicole natural și, astfel, asigură continuarea conservării populațiilor de sturioni sălbatici din România, aflate în diverse grade de periclitare:

  • viza (Acipenser nudiventris) — specie critic periclitată;
  • nisetrul (Acipenser gueldenstaedti) — specie critic periclitată;
  • păstruga (Acipenser stellatus) — specie critic periclitată;
  • cega (Acipenser ruthenus) — specie vulnerabilă;
  • morunul (Huso huso) — specie critic periclitată.
  • șipul (Acipenser sturio) — specie critic periclitată.

Conform prevederilor art. 3 ale Ordinului nr 403/16.04.2021 pentru conservarea populațiilor de sturioni, începând cu data publicării se interzic pescuitul în scop comercial recreativ/sportiv sau familial al speciilor de sturioni din habitatele piscicole naturale din România, pentru o perioadă nedeterminată, dar și comercializarea produselor și subproduselor (carne, caviar și produse obținute direct din aceștia, icre embrionate, larve și pui predezvoltați) obținute de la sturionii capturați în habitatele piscicole naturale din România.

Se interzice, de asemenea, folosirea oricăror unelte sau echipamente de pescuit sturioni, inclusiv ohane și carmace, în zonele de pescuit din habitatele piscicole naturale din România. Exemplarele de sturioni capturate accidental vor fi returnate imediat în bazinul hidrografic respectiv din care au fost capturate, indiferent de starea acestora.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.