Primăria Constanța implementează mai multe proiecte ce au fost finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Deoarece nu au fost finalizate la timp, au fost fazate, iar noua sursă de finanțare este Programul Regional Sud – Est 2021 – 2027. Printre acestea s-ar numără și „Creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța“ și „Incubator de afaceri Constanţa“, dar pentru ele Municipalitatea nu a semnat, încă, noi contracte de finanțare. Potrivit reprezentanților administrației locale, acestea sunt în curs de finalizare.
Reabilitarea Teatrului de Stat Constanța ar trebui finalizată până în decembrie 2024. Asta pentru că, în luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local a adoptat un proiect de hotărâre privind etapizarea lucrărilor, deoarece obiectivul de investiții nu a fost gata până la finalul anului 2023. Proiectul a ajuns la un stadiul de aproximativ 80%.
Lucrările la Teatrul de Stat au început în noiembrie 2021, dar în timpul consolidării fundației, au fost identificate elemente arheologice: o parte a zidului fostei Cetăți Tomis. Astfel, au fost întreprinse lucrări de cercetare arheologică, iar în urma acestora a fost realizat un „Proiect de conservare în situ şi punere în valoare segment zid incintă, foaierul Teatrului de Stat din Constanţa, judeţ Constanţa“.
Clădirea în care funcționează teatrul, de pe Bulevardul Ferdinand, este o construcție cu etaj realizată în etape succesive de execuție. În anul 1927 a fost construit imobilul inițial, iar între anii 1950 și 1960, a fost extins cu anexele laterale, sala de balet și cabinele de sunet. În anul 1972, clădirea teatrului a fost completată cu un corp anexă.
Necesitatea proiectului de reabilitare termică, cu fonduri europene, este justificată prin faptul că, în acest moment, clădirea teatrului nu este conformă standardelor actuale de accesibilitate, utilizare și siguranță. Intervențiile au rolul să asigure o exploatare conformă cu standardele în vigoare, cât și o creștere a eficienței energetice.
Incubatorul de Afaceri al Constanței va fi gata în 2026. Sediul va fi în clădirea Casei Embiricos, fostul Palat al Navigației, de la intersecția străzilor Nicolae Titulescu și Dr.prof. Ion Cantacuzino. La începutul lunii octombrie 2024, Municipalitatea a lansat licitația pentru restul lucrărilor rămase de executat.
Obiectivul general al proiectului este transformarea Casei Embiricos într-un incubator de afaceri destinat sectorului industriilor creative, ce îşi propune să devină primul hub regional al comunităţii antreprenoriale angrenate în acest sector în Regiunea Sud-Est şi să contribuie la sporirea competitivităţii regionale, la generarea de inovaţii şi la crearea de noi locuri de muncă calificate şi plătite competitiv.
În cadrul incubatorului, vor fi asigurate servicii de suport pentru firmele incubate şi vor fi create mecanisme de facilitare a transferului de experienţă, know-how şi cunoştinţe specifice dezvoltării afacerilor de succes, atât către noii antreprenori din industriile creative, cât şi către întreaga comunitate antreprenorială din Regiunea Sud-Est.
Mihaela GIUGLEA