În urmă cu un an, reprezentanții Primăriei Constanța anunțau că intenționează să demareze un nou proiect, alături de Compania Națională de Investiții (CNI). Este vorba de construirea unui teren de fotbal, cu 500 de locuri, pe Bulevardul Aurel Vlaicu numărul 254, chiar lângă Sala Polivalentă. În prezent, Primăria Constanța nu are noutăți în privința acestuia.
La acel moment, directorul executiv al Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, Ani Merlă, preciza, pentru Focus Press, că terenul nu a fost predat către CNI, deoarece ar fi niște litigii. Totodată, aceasta spunea că terenul de fotbal se va construi în vecinătatea Sălii Polivalente și a viitorului bazin olimpic.
Aceste informații erau făcute public, în luna septembrie a anului 2022. Proiectul era inclus în bugetul Constanței din 2022. Astfel, pentru elaborarea documentației tehnico-economică a obiectivului de investiții „Construire bază sportivă tip I – teren de fotbal cu 500 locuri, Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 254, Constanța (studii de teren, avize, altele)“ fusese alocată suma de 223.000 de lei.
În ce constă proiectul
Pe site-ul CNI se află un document ce cuprinde cerințele și caracteristicile construirii unei baze sportive – proiect Tip I. Vezi aici documentul:
Caracteristici teren
Terenul pe care se va realiza baza sportivă trebuie să fie de formă dreptunghiulară, cu o suprafață minimă de 13.202 mp, cu lățimea minimă de 80,50 m și lungimea minimă de 164 m. Terenul poate sa aibă o suprafață mai mare și o altă formă decât cea menționată, cu condiția ca dreptunghiul de 80,50 m x 164 m să se înscrie în forma terenului disponibil. Se recomandă orientarea terenului cu latura lungă pe direcția nord-sud.
Terenul care se va pune la dispoziția CNI , pentru realizarea bazei sportive, trebuie să respecte condițiile de urbanism locale, cât și cerințele minime din Regulamentul General de Urbanism din 1996, republicat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 525/1996, și anume procentul maxim de ocupare a terenului va fi de:
– 50% pentru construcții si amenajări sportive;
– 20% pentru alei, drumuri, parcare;
– 30% pentru spatii verzi
Cerințe din punct de vedere al utilităților
Pentru baza sportivă sunt necesare următoarele utilități publice:
▪ Rețea de energie electrică;
▪ alimentare cu apa potabilă;
▪ canalizare;
▪ telefonie;
▪ Internet.
Baza sportivă va cuprinde:
▪ Teren pentru fotbal,
▪ Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis,
▪ Clădire pentru vestiare,
▪ Cabina de poartă,
▪ Parcare,
▪ Alei pietonale,
▪ Spații verzi.
TERENUL DE FOTBAL
Terenul pentru fotbal are dimensiunile suprafeței utile de evoluție 75,5 m x 117 m și cele ale suprafeței utile de joc 68 m x 105 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 3 m, pe laturile lungi şi de 6 m, pe laturile scurte.
Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentului de organizare a activităţii fotbalistice din 2018 al Federației Române de Fotbal. El poate fi marcat și pentru două terenuri de mini-fotbal: suprafețele vor fi 40 m x 60 m.
Suprafața de joc va fi dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate.
TEREN MULTIFUNCTIONAL PENTRU HANDBAL, BASCHET, VOLEI ȘI TENIS
Terenul multifuncțional are dimensiunile suprafeței utile de evoluție de 25 m x 44 m și cele ale suprafeței utile de joc 40 m x 20 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 2 m.
Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentelor de funcționare ale Federațiilor Romane de handbal, baschet, volei și tenis.
Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.
De asemenea, baza sportivă este prevăzută cu gradene pentru 500 de spectatori. Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii, se mai arată în document.
Petruț IACOB
Citește și:
Se vor face blocuri. Betoane si iar betoane. Ca si in tabacarie. Oras distrus de chitac