Încă un angajat GSP a chemat în judecată compania pentru recuperarea unor salarii restante și a câștigat, pe fond. Este adevărat că nu a câștigat atât cât se aștepta, motiv pentru care a formulat apel împotriva soluției instanței de fond, dar tot este un început, mai ales că Grup Servicii Petroliere SA, controlat de milionarul Gabriel Comânescu, este renumită pentru salariile restante față de angajați și foștii angajați.
În speță, Bogdan Săvescu, angajat al GSP pe post de șef platformă petrolieră, a chemat în judecată societățile GSP SA, GSP Offshore SRL și Navymar Shipping Company Limited, solicitând salariile pentru intervalul septembrie 2020 – decembrie 2021, la bordul platformelor GSP.
Potrivit înscrisurilor depuse la dosar, Bogdan Săvescu a încheiat mai multe contracte de îmbarcare, iniţial acestea fiind pe perioadă nedeterminată, ulterior durata angajării fiind redusă la câte trei luni sau la un an, menţionând că drepturile băneşti neonorate de firmele chemate în judecată sunt aferente perioadei septembrie 2020 – decembrie 2021, datorate în baza contractelor de îmbarcare, cu conţinut identic, încheiate în 6.04.2020, 7.09.2020, 7.12.2020, 26.03.2021 şi 19.07.2021. Reclamantul a susţinut că, în toată această perioadă, a fost angajat în funcția de OIM şi de şef platformă, desfăşurându-şi activitatea la bordul a trei platforme petroliere şi a unei nave tehnice.
Despre cele trei societăți reclamate, Bogdan Săvescu (reclamantul) susține că Navymar Shipping Company Limited este managerul de personal care se ocupă de recrutarea personalului angajat cu contracte de muncă pe respectivele platforme. Totodată, acesta explică faptul că executarea contractului de muncă prevedea activități la bordul a două platforme de angajatorii GSP Offshore şi GSP SA. Prin urmare, dispoziţiile privind activitatea prestată proveneau atât de la utilizatorul GSP Offshore, cât şi de la proprietarul GSP SA, transportul la şi de la bordul platformei/navei a fost organizat şi asigurat de aceste societăţi, iar costurile cursurilor şi analizelor medicale necesare angajării au fost suportate din fondurile GSP Offshore. Astfel, reclamantul apreciază că între cei trei angajatori exista un raport de solidaritate în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale, raport ce reiese şi din contractul de management încheiat între Navymar Shipping şi GSP SA.
Totuși, în soluția pronunțată, instanța a stabilit că societățile GSP Offshore SRL și GSP SA nu au calitate procesuală pasivă, motiv pentru care a respins acțiunea reclamantului în ceea ce privește aceste firme.
Însă, așa cum reiese din hotărârea instanței de fond, judecătorii „obligă la plata către reclamant a sumei de 72.950 dolari (sau echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii) reprezentând drepturi salariale aferente perioadei septembrie 2020 – decembrie 2021, precum şi la plata dobânzii legale calculate de la data scadenţei fiecărei obligaţii lunare de plată şi până la data plăţii efective. Obligă pârâta NAVYMAR SHIPPING COMPANY LIMITED către reclamant a sumei totale de 2.575 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat (2380 lei), cheltuieli traducere (195 lei). Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare“, potrivit sentinței civile.
Doar că această hotărâre nu l-a mulțumit deplin pe reclamant, motiv pentru care a atacat-o la Curtea de Apel, în timp ce societățile pârâte nu au făcut niciun gest pentru a-și declara nemulțumirea față de pronunțarea Tribunalului, instanța de fond. Urmează a se stabili data judecării apelului.
Un alt marinar și-a câștigat drepturile în instanță
În același context,încă un marinar și-a câștigat drepturile în instanță, împotriva aceleiași societăți care se ocupă de recrutarea și angajarea personalului la bordul platformelor și a navelor GSP. Reclamantul a prestat activități marinărești în baza contractelor de îmbarcare din datele de 28.11.2020, 12.03.2021 şi 12.06.2021, cuantumul indemnizațiilor cuvenite fiind stabilit în dolari americani. Acestea prevedeau, printre altele, obligaţia angajatorului de a achita indemnizaţiile cuvenite angajatului, ca oricare contract de muncă. Reclamantul s-a prevalat de fluturaşi de salariu şi de pontajele întocmite la bordul navelor, care evidenţiază timpul efectiv lucrat în baza contractului.
Cum în perioada de referință, februarie 2021 – august 2021, reclamantul a prestat activități în folosul angajatorului său, iar cuantumul drepturilor salariale restante rezultă din evidențele Navymar Shipping Company Limited – societatea care se ocupă de personal –, marinarul a pretins drepturile salariale cuvenite şi celelalte prestații subsecvente din partea angajatorului său, până la concurența sumei de 4.805,75 dolari americani, în echivalent lei la cursul BNR din ziua plăţii.
Instanța a constatat că societatea Navymar Shipping Company Limited a expus elementele componente ale debitului în sumă de 4.805,75 dolari americani şi chiar a învederat că a adus la cunoştință reclamantului care este cuantumul drepturilor salariale, cuantum, de altfel, însuşit şi de reclamant.
„În consecință, instanța obligă societatea Navymar Shipping Company Limited la plata către reclamant a sumei de 4.805,75 USD în echivalent lei la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând drepturi salariale restante, la care se adaugă şi dobândă legală calculată de la data scadenţei fiecărei creanţe salariale“, potrivit încheierii de ședință.
Precizăm că acestea sunt doar două cazuri de angajați sau foști angajați care și-au câștigat dreptatea în instanță, împotriva aceluiași grup de firme controlate de Gabriel Comănescu.
Daniel ALBU
Bravo celor care isi cer drepturile! Dacă ar face toti la fel, nu s-ar mai crea precedent.
Dl.Comanescu face parte din generația de aur : Mazăre, Constantinescu , Strutinski …
Așteptăm să-l vedem și pe Comanescu alături de colegii și prietenii săi împreună cu toată clika de politicieni și speciali din magistratură care încă îl susțin !
Recomand persoanelor care doresc sa se angajeze la firmele acestui Monstru Comanescu, sa se intereseze temeinic înainte de a semna contractul de munca. Acest individ nu plătește salariile angajaților , luni de zile . Așa procedează de ani buni. Și a construit aceasta avere pe suferința oamenilor și pe minciuna și bătaie de joc. Toate au o limită, Dumnezeu nu doarme. Amin
La GSP Shipyard nu s-au dat salariile de 15 luni anul 2022-2023 cred că domnul Comanescu să învățat să plătească mai mult cu tot dobânzi inflații etc . Mai bine dădea salariile oamenilor cau au trudit pentru acest om . Ne vom câștiga drepturile in instanță dacă asta vor.
Fură dobânzile la angajații comanescu
Si eu, fost angajat GSP, am lucrat 8 luni fara sa fiu platit. Am recuperatat banii tot cu instanta.