Modalitățile de dobândire a proprietății reglementate de lege sunt extrem de variate, fapt ce poate crea confuzie pentru anumiți oameni. O întrebare care apare în acest context este dacă simpla plată a impozitului asupra unui bun poate conferi dreptul de proprietate asupra acestuia.
În primul rând, ce înseamnă să fii proprietar?
Pe de o parte, noțiunea de proprietate este definită prin prisma unui titlu legal de proprietate care atestă dreptul unei persoane asupra unui bun. Acest titlu poate fi dobândit prin diverse modalități recunoscute de lege, precum achiziția, donația, succesiunea sau alte forme contractuale (contracte de întreținere, schimb, partaj etc.).
În cazul bunurilor imobile, cum ar fi terenurile sau construcțiile, legislația impune o condiție suplimentară pentru ca dreptul de proprietate să fie pe deplin opozabil terților: înregistrarea în registrele de publicitate imobiliară, mai precis în cartea funciară. Această înregistrare servește drept probă a dreptului de proprietate și îl face opozabil inclusiv față de persoanele care nu au fost parte la actul juridic prin care s-a transmis dreptul de proprietate.
Pe de altă parte, plata impozitului pe proprietate reprezintă o obligație legală ce revine titularului dreptului de proprietate. Cu toate acestea, subliniem că plata acestei obligații fiscale nu are capacitatea de a genera sau conferi drepturi de proprietate. Impozitele sunt, în esență, doar contribuții financiare datorate statului în schimbul diverselor servicii publice oferite cetățenilor.
Cuantumul impozitului pe proprietate este stabilit în funcție de valoarea bunului impozabil și, ca regulă generală, este datorat de persoana care deține titlul de proprietate la momentul impunerii fiscale.
Dacă plătești impozitul devii proprietar?
Concepția potrivit căreia plata impozitelor ar putea conduce la dobândirea dreptului de proprietate își are originea, cel mai probabil, în interpretări eronate ale dispozițiilor legale sau în generalizări ale unor cazuri particulare, cum ar fi dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, scrie legalbadger
Uzucapiunea reprezintă o modalitate de dobândire a dreptului de proprietate, reglementată de lege, prin care o persoană poate deveni proprietarul unui bun imobil dacă îl posedă pentru o perioadă îndelungată de timp, în condițiile strict prevăzute de lege. Totuși, uzucapiunea nu operează automat, ci prin demararea unui proces pe rolul instanței de judecată, în cadrul căruia se verifică îndeplinirea tuturor condițiilor legale.
Prin urmare, putem concluziona că simpla plată a impozitului aferent unui bun nu are capacitatea de a transforma plătitorul în proprietarul acelui bun. Dreptul de proprietate este fundamentat pe existența unui titlu legal valabil, atestat prin acte de proprietate recunoscute de lege.
În situații excepționale, cum ar fi în cazul uzucapiunii, plata impozitelor poate constitui un element relevant în procesul de dobândire a proprietății, însă aceasta rămâne o procedură distinctă și implică mai multe etape.
L.M.