Propunere legislativă: „Comisia de evaluare să se deplaseaze la domiciliul persoanei cu handicap grav”

0
53
Foto: Guliver/Gettyimages

Camera Deputaților a înaintat în 12 octombrie a.c. raportul comun privind propunerea legislativă pentru completarea și modificarea la art. 87 din Legea 448/2006 protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap: Comisia de evaluare să se deplaseze la domiciliu, la cerere, pentru persoanele cu handicap grav.

Legea prevede la art. 87: „Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice” însă se contrazice cu art. 6 unde se menționează „evaluarea și reevaluarea prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani”, arată expunerea de motive pentru schimbarea textului legislativ.

Persoanele cu handicap, indiferent de gradul handicapului, sunt obligați să se prezinte fizic în fața comisiei de evaluare pentru efectuarea evaluării periodice. Evaluările au scopul menținerii certificatului de încadrare în grad.

Conform articolelor mai sus menționate chiar și persoanele încadrate cu handicap grav sunt nevoite să se deplaseze, deși conform încadrării se pot deplasa greu sau nu se pot deplasa la reevaluările perioade unde este obligatorie prezența.

Propunerea legislativă impune ca art. 87 din legea 496/2017 să se modifice astfel la alin. 1 „Pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav, cu excepția celor prevăzute la alin.(11), reevaluarea periodică se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia ori a reprezentantului său legal. Comisia de evaluare se deplasează la domiciliul persoanei după o prealabilă programare și informare a acesteia cu privire la data și ora efectuării evaluării periodice.”

Astfel, pentru a reduce timpul de așteptare, persoanele cu dizabilități pot solicita personal sau prin reprezentatul legal o evaluare la domiciliu.

Raportul comun a avut aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați.

În urma dezbaterilor se cere Camerei Deputaților adoptarea propunerii legislative.

M.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.