Psihologul Elena Harbur, jurnal de izolare: “Egoismul omoară, nu salvează. Amenințarea cu îmbolnăvirea produce mai mult rău decât bine. Toate aceste măsuri sporesc anxietatea”

0
796
Psihoterapeut Elena Harbur

Psihologul Elena Harbur se află în izolare după ce a aflat că a fost contact direct la o persoană infectată cu SARS-CoV-2. Pentru că rezultatul la test a ieșit pozitiv și are noroc de simptomatologie ușoară și o imunitate foarte bună, psihologul se poate bucura de avantajele tehnologiei şi vine în sprijinul celor care au nevoie de consiliere online, un serviciu psihologic care presupune întâlnirea psihologului cu clientul său în timp real, în mediu online. În mediul confortabil și prin intermediul unei interfețe video și audio, pe o perioadă de 50 de minute, clientul beneficiază de o ședință psihologică în care sunt respectați toți termenii unei ședințe psihologice din cabinet.

Serviciul de consiliere psihologică se adresează persoanelor care au anxietate, depresie, neclarități, confuzii, incertitudini, ambivalențe, persoane care se simt presate, constrânse, îngrijorate, speriate sau furioase, persoane care resimt dificultăți profesionale, personale sau sociale, în adaptare, se simt nesigure, singure, excluse, marginalizate, neînțelese, sufocate sau abandonate, care nu reușesc să găsească soluții și strategii pentru a-și găsi confortul, echilibrul, armonia, starea de bine, sentimentul de satisfacție, împlinire și fericire. Ca orice consiliere psihologică, ea nu se adresează doar persoanelor care trăiesc anumite dificultăți, ci și persoanelor care vor să își optimizeze viața, care vor să devină mai bune, mai optimiste, mai puternice, care doresc să își dezvolte potențialul la maxim și să învețe să obțină beneficii din acesta.

Jurnal de izolare

Psihologul susţine că trăim vremuri dificile, în care modalitățile obișnuite de relaționare se schimbă: trebuie să purtăm măști pe stradă, să comandăm la curier produse alimentare, nu să le cumpărăm din magazine sau piețe, celebrele cafele sau ceaiuri nu se mai servesc ca o relaxare în aer liber, ci sunt intens verificate condițiile, prietenii se văd doar virtual sau fugitiv, ne deplasăm cu program și bilet de voie.

Toate aceste măsuri sunt menite să protejeze… însă induc și teamă. Pentru unii oameni teama este un modus vivendi, iar toate aceste măsuri sporesc anxietatea, care dezvoltă nevroze și tulburări psihice, comportamente dereglate și presiune inutilă, care scade capacitatea de rezistență a organismului și produce furie și revoltă. Deși în vremea comunismului *condiția* controlului populației era prin teamă și constrângere, fie vorba între noi, atunci populația reacționa mai bine la *tratamentul* acesta decât o face acum.

Azi, amenințarea cu îmbolnăvirea și efectele sale produce la nivel macro-social mai mult rău decât bine. Conștientizarea pericolului și accesarea resurselor de supraviețuire este greșit înțeleasă și amplificată în mod negativ. Opoziționismul, furia, revolta față de niște constrângeri necesare, implementate la nivel mondial sunt, din păcate, din ce în ce mai acerbe, iar democrația din ce în ce mai prost înțeleasă.

Ecuația este simplă: avem un virus cu care este mai bine să nu ne infectăm pentru că nu știm ce reacții provoacă și care ne pune viața în pericol. Nouă și celor dragi nouă. Astfel, este de bun simț și integritate psihică să ne ferim. Nu este nevoie de intervenția autorităților ca să ne oblige să ne protejăm. Apar constrângerile când regulile de protecție nu sunt respectate și comportamentele iresponsabile provoacă rău celorlalți. Indiferent ce motive și credințe ai avea, NU AI DREPTUL să îi infectezi pe ceilalți! Mulți oameni nu respectă regulile dintr-o concepție eronată, cum că *ni se pune botniță*, ca și cum am suporta un fel de constrângere inutilă, doar de dragul supunerii față de sistem, iar ei trebuie să se opună oricărei idei care nu aparține propriei gândiri.

Acest virus Corona funcționează ca un virus HIV

În realitate lucrurile stau exact invers, sistemul încearcă să aplice soluții pentru ca să ne protejeze de cei care se expun și îi expun și pe ceilalți la un pericol cu potențial mortal. Inconștiența și iresponsabilitatea opoziționismului față de reguli creează victime de ambele părți: atât opozanții cât și cei care încearcă să se protejeze se îmbolnăvesc. Este necesară îmbolnăvirea? Răspunsul meu categoric este NU! Acest virus Corona funcționează ca un virus HIV. Avem nevoie să ne îmbolnăvim toți de HIV, pentru o presupusă *imunitate de turmă*? Categoric NU! Așadar, dragii mei, fiți responsabili cu viețile voastre și ale celor dragi! Egoismul omoară, nu salvează! Aveți grijă de voi!“, transmite psihologul Elena Harbur.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.