Psihologul și profesorul consilier școlar Alexandra Alexandrescu: “A te prețui pe tine nu are legătură cu egoismul”

0
290

Toți tânjim după acceptare și ne dorim să fim pe placul celor semnificativi din viața noastră. Numai că, până la urmă, această acceptare trebuie să fie necondiționată. Însă, mai întâi trebuie să ne acceptăm pe noi înșine și să ne prețuim. Aceasta este și imaginea pe care o vom proiecta și în societate. A te prețui pe tine nu are legătură cu egoismul, susține psihologul Alexandra Alexandrescu, profesorul consilier școlar al Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța. (CJRAE). A te prețui înseamnă sănătate mentală și emoțională.

În momentul în care eu am încredere că pot face lucruri și că sunt un om valoros și că eu contez pentru mine cel mai mult și ceilalți vor vedea această percepție despre mine și voi avea încredere să întreprind anumite lucruri pe care mi le propun. Însă, această încredere nu este o formă de egoism.

Deloc! Gândiți-vă la relația mamă-copil. Ce credeți că ar fi mai benefic pentru un copil? O mamă care nu doarme și nu se mai ocupă de lucrurile care o relaxează și care o validează ca persoană și prin urmare este frustrată, nu doarme, este obosită, dar este acolo lângă copil non-stop și aceasta este atmosfera pe care i-o oferă copilului? Sau o mamă care se implică cât poate de mult, dar își oferă și puțin timp pentru a se relaxa, pentru cuplu și pentru familie și în felul acesta atmosfera este mai plăcută, armonioasă, echilibrată, degajată în familie? Este evident că ar putea exista, apropo de negativism și de critică, voci care să spună că ești egoistă dacă faci ceva doar pentru tine și copilul rămâne acasă cu o bunică sau cu o bonă. Nu, dimpotrivă. Ca să-i oferi copilului un mediu echilibrat și o viață de familie plăcută, mama trebuie să fie la rândul ei relaxată. Nu poți fi relaxat atunci când ești frustrat, nedormit și nu te mai simți bine în pielea ta. A te prețui pe tine nu are legătură cu egoismul. A te prețui înseamnă să-ți oferi și ție locul pe care îl meriți în propria ta viață“, a conchis psihologul Alexandra Alexandrescu.

Cu alte cuvinte, atunci când te prețuiești pe tine te îngrijești de sănătatea ta completă, de corpul tău, de suflet și de minte. Așadar, fiți pe primul loc în viața voastră și nu veți regreta.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.