Raed Arafat: ”În România nu s-a discutat așa ceva, să diferențiem vaccinat față de nevaccinat”

0
132
Foto: Guliver/GettyImages

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU),  a declarat duminică seară, 3 ianuarie a.c., într-o intervenție telefonică pe B1 TV, că România se află undeva la jumătatea clasamentului internațional în ceea ce privește procentul populației care s-a vaccinat anti-COVID-19 .

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a afirmat că se va vaccina public atunci când îi va veni rândul.

”România nu stă foarte prost. A început în 27 (decembrie – n.r.), în perioada de sărbători și totuși, am văzut un tabel care arată datele din mai multe țări europene și suntem situați undeva pe la jumătate ca număr de vaccinați. De mâine (luni, 4 ianuarie – n.r.) vor fi activate toate centrele de vaccinare a personalului medical. E clar că la un anumit moment, va începe și faza a II a, poate chiar paralel cu faza I. Cu cât vin doze de vaccin, cu cât avem posibilitatea să vaccinăm, acest lucru se va face.

E posibil să se ajungă la un moment să se vaccineze și persoane din faza II, plus că sunt mai multe aspecte pe care putem să le întâmpinăm pe parcurs, pe care le-au întâmpinat alte țări și au luat decizia să treacă inclusiv la faza II de vaccinare”, a declarat Raed Arafat.

Cu toate acestea, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că în perioada 31 decembrie 2020- 2 ianuarie a.c., au avut loc derapaje în ceea ce privește procesul de vaccinare iar asta pentru că a fost o lipsă de sincronizare între platforma de programare și centrele de vaccinare și de aceea a fost nevoie de o resetare a calendarului de programare.

Întrebat dacă în România vor fi prevăzute mai multe drepturi pentru cei care vor decide să se vaccineze împotriva COVID-19, șeful DSU a spus că nu s-au prevăzut astfel de măsuri:

”Nu s-au prevăzut astfel de măsuri în România, alte țări încearcă să implementeze astfel de măsuri. În România nu s-a discutat așa ceva, să diferențiem vaccinat față de nevaccinat. În final, cel care se vaccinează, în primul rând, se protejează pe el și bineînțeles, la un număr mai mare de vaccinați, îi protejăm și pe cei din jur. Cel care nu se vaccinează își asumă clar că la un anumit moment el va fi supus unui risc mult mai mare decât cel care s-a vaccinat. El este expus mai mult să facă boala în forma ei gravă, să ajungă la spital, la terapie intensivă și, cine știe, să rămână cu sechele sau, Doamne ferește, să-și piardă viața”.

În ceea ce privește faptul că 51% dintre români cred puțin sau foarte puțin în eficiența vaccinului anti-COVID, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM, Raed Arafat a precizat că este un lucru normal la începutul unei campanii de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.