Rafila, despre condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca mall-urile să se poată deschidă după data de 15 iunie: „În fiecare magazin să fie permis simultan accesul a 10 persoane”

0
520

În cursul zilei de marți, 9 iunie a.c., președintele Klaus Iohannis anunța faptul că este posibil ca după 15 iunie mall-urile, creșele, grădinițele și sălile de sport să se redeschidă, dar doar cu anumite condiții și dacă numărul cazurilor de infectare cu virusul Sarv Cov 2 nu va crește, deși, susținea acesta că este îngrijorător faptul că cele aproximativ 200 de noi cazuri raportate zilnic nu este un lucru îmbucurător.

Mall-urile se vor deschide, probabil după data de 15 iunie în anumite condiții, scenarii pe care le-a descris doctorul Alexandru Rafila în cadrul unei emisiuni televizate.

Proprietarii magazinelor trebuie să îndeplinească niște condiții stricte, pentru a nu apărea noi focare de coronavirus.

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat: “Din punctul meu de vedere este o măsură rațională pentru că eu, dacă am în mall deschis un supermarket alimentar foarte mare, unde merge foarte multă lume, nu cred că este un risc suplimentar dacă acele persoane se duc în magazine care au și alt profil. Nu are niciun fel de legătură, cu o singură condiție: ca acele magazine care au alt profil să verifice încât numărul de persoane prezente într-un anumit moment într-un spațiu limitat să nu exceadă dimensiunea acelui spațiu.”

Număr limitat de persoane în magazinele din mall-uri

Potrivit lui Rafila, pentru a fi în siguranță privind răspândirea coronavirusului, una dintre condițiile redeschiderii mall-urilor este asigurarea a circa 4 metri pătrați pentru fiecare persoană care intră în magazin.

O altă propunere a medicului epidemiolog este ca pe ușa fiecărui magazin să scrie că este permis simultan accesul a 10 persoane, spre exemplu. Acest număr variază în funcție de mărimea magazinului.

Nu în ultimul rând, cumpărătorii trebuie să poarte mască de protecție, să păstreze distanța fizică față de ceilalți cumpărători și să își dezinfecteze mâinile cât mai des. Astfel de dezinfectante vor fi puse la dispoziție la intrarea în fiecare magazin, după cum cere legea.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.