Răzvan Dimoftache a contestat pedeapsa primită la Înalta Curte. Judecătorii i-au respins contestația ca nefondată

0
376
Curtea de Apel Constanța

Controversatul afacerist constănțean Răzvan Dimoftache, condamnat la șase ani și șase luni de detenție, cu executare, a contestat condamnarea primită, în speranța că poate va mai scăpa de câțiva ani din pedeapsă. Solicitarea acestuia este pertinentă, spunem noi, și se justifică, mai ales că ceea ce este cu adevărat interesant în acest dosar este modul în care denunțătorul a fost condamnat cu executare, iar principalul inculpat, procurorul care a primit bani, a primit suspendarea pedepsei.

Pe rolul Curții de Apel Constanța a fost înregistrat dosarul penal 426/36/2020, având ca obiect ”Contestație la executare”, o cale extraordinară de atac, prin care unii condamnați au obținut reducerea pedepselor rămase definitive prin mijloacele ordinare din cadrul proceselor penale. În acest dosar, Răzvan Dimoftache a contestat pedeapsa de șase ani și jumătate de închisoare, rămasă definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție în 2019. Dosarul a fost îănregistrat pe data de 18 septembrie a.c..

Marți, însă, judecătorii au respins contestația ca nefondată.

Respinge contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat Dimoftache Răzvan, ca nefondată. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă petentul-condamnat Dimoftache Răzvan la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. (…) Cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare. Pronunțată în şedinţă publică, astăzi, 10 noiembrie 2020”, se arată în încheierea de ședință.

Cu alte cuvinte, judecătorii au respins acțiunea, iar Dimoftache are posibilitatea de a contesta această decizie a judecătorilor.

Acuzațiile

Răzvan Dimoftache a fost cercetat împreună cu fostul procuror Vasile Balaican, într-un dosar deschis pentru trafic de influență, în legătură cu unele fapte din 2012. Cei au fost trimiși în judecată de către DNA Constanţa, în 2016, după ce procurorii anticorupţie stabiliseră că, în februarie şi martie 2012, Balaican, la vremea respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a primit de la Dimoftache 500 de euro, în două tranşe, pretinzând că poate interveni pe lângă un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Răzvan Dimoftache este proprietarul unor carmangerii din municipiul Constanţa, zona Tomis III, unde, în 2016, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au găsit tone de carne congelată expirată de zeci de ani. La puțin timp de la condamnare, el a fost identificat la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, de unde a fost preluat de polițiști și escortat la Poarta Albă.

Noutate: Denunțătorul a fost condamnat cu executare, inculpatul – cu suspendare

Unele surse judiciare, care au preferat să-și păstreze anonimatul, au precizat faptul că, de fapt, acest dosar a trecut prin niște ”transformări”, mai ales că, inițial, era o acțiuni care îi viza pe alți magistrați.

Altfel nu se explică cum Răzvan Dimoftache, cel care a fost, de fapt, denunțătorul în cauză, a primit șase ani și șase luni de detenție (pedeapsă cumulată cu o altă pedeapsă suspendată anterior, ca urmare a unui accident mortal – n.r.), iar Vasile Balaican, care a primit suma de bani, a primit trei ani cu suspendare.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.