Răzvan Filipescu vine cu soluții pentru fermierii afectați de tranzitul și importul de grâne din Ucraina

0
119

Consilierul județean Răzvan Filipescu, coordonatorul Pro România și vicepreședinte al Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea continuă acțiunile prin care apără drepturile producatorilor și consumatorilor români prin intervenții televizate, adrese către parlamentari și nu numai.

Acesta a vorbit, în ultima perioadă despre nemulțumirile generate de compensațiile jignitoare acordate de CE fermierilor afectați de tranzitul și importul de grâne din Ucraina. Totodată, vine și cu soluții la aceste probleme. A solicitat mai multe acțiuni ce trebuie întreprinse urgent pentru a evita „îngenuncherea” agriculturii românești, una dintre acestea fiind: separarea fluxurilor de mărfuri agricole, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei și producției interne.

„Membrii asociațiilor din care fac parte FAPPR – Mândru că sunt fermier și APAD – Asociatia Producatorilor Agricoli din Dobrogea, s-au implicat cu generozitate și bună credință, încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, în acțiuni de solidaritate, umanitare și de sprijin logistic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să semnalăm situația gravă cu care se confruntă sectorul agroalimentar din țara noastră, presiunea enormă pe logistică internă (creșterea tarifelor de transport, lipsa mijloacelor de transport etc), scăderea colosală a prețurilor cu peste 130 de euro / to în câteva luni, blocajele din Portul Constanța etc. Și cu toate astea prețurile la raft ramân la fel de mari, nu am văzut scăderi la făina, lapte sau alimente de bază!

Ca urmare a concurenței neloiale provocate de aceste mărfuri, noi, ca asociații profesionale, am dat un ultimatum autorităților prin care am cerut câteva acțiuni necesare evitării unui colaps al agriculturii românești:

  • Separarea fluxurilor de mărfuri agricole, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei și producției interne;
  • Reintroducerea controalelor fitosanitare în vămi pentru a evita introducerea de mărfuri neconforme și pentru buna monitorizare a produselor aflate în tranzit;
  • Acordarea de despăgubiri care să fie în concordanță cu realitatea din piață și sacrificiile făcute de fermierii români în această perioadă.

De ultima oră: salutăm decizia doamnei președinte a CE de reconsiderare a poziției privind aceste compensații inițiale derizorii; așteptăm fapte și o alocare corectă și echilibrată, având în vedere caă România a servit drept platforma logistică și a facilitat tranzitul a aproximativ 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina”, spune Răzvan Filipescu.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.