Lucrările ce vizează reabilitarea malului surpat de pe raza comunei Cumpăna din județul Constanța sunt aproape finalizate. Potrivit directorului CN Administrația Canalelor Navigabile SA, Florin Goidea, stadiul proiectului este de 90%, însă, cum vechiul contract a fost încheiat, restul de lucrări vor fi, din nou, scoase la licitație, sub forma unui nou proiect, fiind nevoie de o nouă sursă de finanțare din partea statului.
Prin urmare, în cadrul ședinței de Guvern de joi, 6 februarie a.c., a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru reaprobarea caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Reabilitare taluz afectat de alunecarea de teren (calamitate naturală) zona Cumpăna – mal stâng Canal Dunăre – Marea Neagră, în proximitatea descărcătoarelor D20 și D21 – Lucrări în primă urgență“.
„Lucrările sunt finalizate în proporție de 90%, iar cum contractul s-a încheiat cu fosta firmă, acum cei 10% trebuie terminați prin alt proiect. De aceea, Guvernul a aprobat o nouă Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI). Va trebui să lansăm o nouă licitație și o altă firmă va efectua lucrările rămase. Cred că, în câteva luni, va fi finalizat proiect“, a declarat Florin Goidea pentru Focus Press.
Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din surse proprii ale Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Potrivit DALI din 2024, valoarea totală a investiției este de 166.385.000 de lei, TVA inclus. Valoarea investiției rămase de executat este de 35.698.000 de lei, TVA inclus.
Reamintim că, în luna mai 2019, s-a produs o alunecare de teren pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, cuprinsă între Km 56+989 (km 7+421 navigație) și Km 57+217 (km 7+193 navigație), care a fost marcată de o tasare a loessului de la partea superioară stratului de argilă roșie, concomitent cu o deplasare a masei de pământ. Pe suprafața terenului aflat în mișcare au apărut crăpături paralele și transversale cu malul.
Fenomenul a afectat drumul de exploatare, drenurile, rigolele și banchetele. Materialul alunecat a blocat drumul de exploatare și, parțial, a căzut în canal. La acea dată, fenomenul s-a manifestat pe terenul administrat de ACN, companie aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
La cota superioară a taluzului, alunecarea a ajuns la o distanța de circa 10 m de gardurile caselor din comuna Cumpăna, drumul fiind parțial degradat. În vederea prevenirii accidentelor, a fost blocat drumul de exploatare și zona afectată a fost semnalizată corespunzător. Suprafața de teren afectată de alunecarea de teren a fost delimitată aproximativ de cele două descărcătoare D20, respectiv D21 din amplasament.
În cadrul documentației DALI 2019 au fost prevăzute lucrări și zone de siguranță de 25-30 m după descărcătoarele (D20/D21) ce delimitau fizic alunecarea de teren la acea dată. Dar în jurul datei de 1 / 2.10.2020, s-a produs o nouă alunecarea de teren în aceeași zonă, zona de ruptură aliniindu-se de această dată pe traseul rețelei de canalizare amplasate pe terenul administrat de ACN, în zona de protecție a canalului.
În urma evaluării fenomenului, a expertizelor și a studiilor realizate, a rezultat necesitatea proiectării și executării unor lucrări de construcții care să asigure stabilitatea versanților canalului în zona afectată de alunecarea de teren din zona Cumpăna – mal stâng, între Km 56+989 (Km 7+421 navigație) și Km 57+217 (Km 7+193 navigație).
Indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții au fost aprobați prin Hotărârea de Guvern nr. 972/2020. La elaborarea acesteia, lucrările au fost împărțite în lucrări în primă urgență și lucrări urgente, nu erau limitative și puteau fi adaptate în funcție de situația din teren de la data începerii lucrărilor. De asemenea, s-a menționat faptul că tipurile de lucrări prezentate contribuie în egală măsură la preluarea eforturilor din masivul de pământ analizat și implementarea parțială a acestora nu poate asigura stabilitatea generală a versantului analizat. La acel moment, valoarea lucrărilor a fost estimată la 132.362.000 de lei, din care rest de executat 99.769.000 de lei. Dar apoi s-a produs noua alunecarea de teren.
În luna august 2021, a fost semnat contractul de lucrări cu asocierea de firme formată din Betoane și Prefabricate SRL (lider), Eco Terra Proiect SRL și Zublin România SRL. De supervizarea executării lor conform normelor s-a ocupat asocierea formată din Conalsim Prest SRL (lider), Supervision Construction SRL, Consult Primo Partener SRL și Simobil Expert SRL. Ordinul de începere a executării lucrărilor a fost semnat pe 23 august 2021, iar proiectul urma să fie finalizat, conform Actului adițional nr. 34, pe 31 decembrie 2024. Valoarea contractului a fost de 99.769.000 de lei, TVA inclus.
Loredana MIHAI
Citește și:
banii astia mai faceti o bretea spre Km 5! Demolati casele construite in zona de protectie, inchideti fosele nebetonate, plantati salcami si faceti foraje pentru asecare, nu mai aruncati cu banii tarii!