În mai multe județe din țară, mai multe firme au notificat Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă cu privire la intenția de a face concedieri colective. Peste 1.500 de oameni riscă să rămână, până la finalului anului, fără loc de muncă. La Constanța, până la acest moment, situația pare sub control, un singur angajator comunicându-și intenția de a face astfel de concedieri, către AJOFM.
Șapte societăți comerciale din județul Brașov au comunicat, către Agenția Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) , intenția de a a disponibiliza colectiv, în perioada următoare, aproximativ 800 de angajați. Domeniile de activitate ale acestora sunt industria de automotive, fabricarea încălțămintei, produse din mase plastice, activități de protecție și pază.
Și în județul Prahova, aproximativ 400 de salariați vor rămâne șomeri. Fabrica de componente pentru industria auto Trico, din Ploieși, va disponibiliza toți angajații, începând cu luna martie.
Și producătorul chinez Haier a anunțat că va concedia aproape 500 de persoane, în condiţiile în care firma închide fabrica de frigidere deschisă în anul 2021.
Care este situația la Constanța?
Reprezentanții Agenției Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Constanța ne-au transmis că, până la acest moment, doar societatea Damen și-a anunțat intenția că va disponibiliza peste 250 de angajați.
Printre motivele invocate de reprezentanții companiei se numără: urgența luării unor măsuri de redresare economică, diminuarea cheltuielilor cu personalul, eficientizarea la maximum a personalului rămas și creșterea adaptabilității personalului la noile nevoi economice. Potrivit unui comunicat, perioada în care vor avea loc concedierile este 1 februarie – 28 februarie 2025.
Trebuie menționat, însă, că, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța, în mai multe primării din județ, unde nu au fost făcute, anul trecut, reorganizări, se lucrează la noi organigrame. Se urmărește reducerea de personal, în condițiile în care, în ultimele luni, au fost înregistrate întârzieri la plata furnizorilor, salariilor.
De exemplu, la nivelul Primăriei Ovidiu, ar urma să fie cu 30% mai puțini angajați. Vor fi desființate 54 de posturi, din care 19 sunt ocupate, iar 35 sunt vacante. Primarul Ovidiu Scupra a declarat, pentru Focus Press, faptul că și societățile subordonate intră în reorganizare și că cei care pleacă din Primărie nu vor fi angajați în firme ale Consiliului Local Ovidiu.
Și președintele CJC, Florin Mitroi, a anunțat, recent, că numărul angajaților instituției va fi redus, de la 307 în prezent, la aproximativ 210. Tot el a spus că această măsură parte dintr-o reorganizare a instituției, ce va fi implementată în următoarea lună.
Andreea CONDURACHE
Afară cu ei din Primării ,Consili județene, Prefecturi și Politiile comunale..