Reacţia agenţilor economici, după decizia de închidere a teraselor şi cluburilor de la ora 23.00. “Ne-au omorât de tot. Am ajuns bătaia de joc a statului român”

0
7036
La Barca

Terasele se închid de la ora 23.00, începând cu data de 2 august. Hotărârea a fost adoptată în şedinţa de sâmbătă a Comitetului Național pentru Situații de Urgență şi vizează județele Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și municipiul București. La nivelul litoralului românesc, vestea a fost extrem de deranjantă pentru unii dintre agenţii economici, în timp ce alţii spun că se aşteptau la aşa ceva, deşi prefectul judeţului Constanţa dăduse de înţeles, vineri, că nu se impune şi nu este de acord cu o astfel de măsură.

Aşadar, terasele vor fi închise în intervalul 23.00-06.00 la Constanţa, spre nemulţumirea multor patroni, care se consideră “sabotaţi de statul român”. “Am ajuns bătaia de joc a statului român. Mulţi dintre cei care au terase, ca şi mine, vor spune asta mai cu perdea, de teama controalelor. În continuu ne-au venit controale de la deschiderea sezonului. Într-o zi am avut control la ora 11, la 13, apoi încă unul după câteva ore. Păi, aşa ne ajută statul român? Aşa ne lasă şi pe noi să muncim? Eu, în loc să verific să poarte ospătarii masca, să le atrag atenţia să aibă mănuşi, să văd ce marfă mai trebuie, dacă e clientul mulţumit şi aşa mai departe, am stat să dau acte la control. Trei controale într-o zi. Aşa ne ajută statul român? E data de 1, am de dat salarii şi nu ştiu pe unde scot cămaşa. Vă daţi seama că dacă mai ţineam deschis şi după ora 23.00, în intervalul 23.00 – 00.00 se mai scoteau un salariu. Sau poate nu. În orice caz, de când există La Barca, eu nu am văzut clienţi care să stea claie peste grămadă, pentru că este restaurant, nu club cu dansuri. Adică, ei, guvernanţii, nu închid cluburi, dar închid terase unde oamenii vin civilizat şi mănâncă. Unde mai mănâncă oamenii cazaţi la hotel? La Zodiac, spre exemplu, omul se plimba, venea seara la masă… Şi aşa nu ne-au lăsat restaurantul deschis, de alergau toată ziua cameristele cu mâncarea pe scări. Nu era mai decent, cu distanţare şi toate normele, la restaurant? Nu era suficient că ne-au omorât ăştia din Mamaia Nord, care cazează cu cheia, acum ne închid şi terasele de la 23.00”, a declarat, pentru Focus Press, Corina Barbu, reprezentanta terasei La B’arca şi Zodiac (zona Sat Vacanţă – Parcul Tăbăcărie – n.r.). „Pe cei care agaţă turiştii la cazare cu cheia nu îi mai vede şi nu îi mai verifică nimeni. La ăia nu mai e COVID. Evaziunea de la respectivii nu se vede, dar vine statul român şi mă omoară pe mine, care plătesc taxe şi impozite. Ar trebui acum să închid şi să pun statului român „în braţe” toţi angajaţii, care au şi copii, au şi rate de plătit. Ne-au omorât. Şi să fie foarte clar: noi suntem conştienţi, respectăm norme şi tot ce trebuie, pentru că şi noi avem părinţi bătrâni acasă şi vrem să îi protejăm de boală!”, a mai spus Corina Barbu.

“Eu am încredere că prefectul o să se agite în folosul acestui domeniu, HoReCa”

Şi Dan Popa de la Golful Pescarilor din Agigea spune că se va resimţi ca urmare a măsurii de închidere a teraselor de la ora 23.00. “Chiar dacă programul meu de funcţionare era până la ora 23.00, indirect o sş resimţim şi noi această măsură. Mulţi din clienţii noştri vin pentru cluburile din Mamaia, Vama Veche şi în sejurul lor se opreau şi la cherhanale. Această măsură o să se resimtă în toate sectoarele HoReCa. Este ciudat că în urmă cu două zile am fost anunţaţi că în Constanţa nu se va reduce programul deoarece numărul cazurilor noi este în scădere, iar acum primim alte reglementări”. “Trebuia să rămână decizia la nivelul fiecărei prefecturi. Prefectul are toate datele şi poate să ia măsura cea mai bună pentru fiecare judeţ în parte. Eu am încredere în el (prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu – n.r.) că o să se agite în folosul acestui domeniu. Este conştient că turismul reprezintă pentru constănţeni sursa de venit pentru tot anul”, a adăugat Dan Popa.

La rândul său, proprietarul restaurantului Marco Polo, Crinu Danu, s-a arătat de părere că vor fi afectaţi de măsură îndeosebi proprietarii de localuri din Mamaia, din Portul Turistic Tomis şi din Piaţa Ovidiu. “Au trecut 8 week-enduri din sezon, mai sunt 4. Vor fi afectaţi în special cei din Mamaia, cei unde şi specificul era altul faţă de terasele din Constanţa. Acolo, unde e cu muzică şi dans, ok, dar în Constanţa, unde este strict de servire masă, aş fi prelungit programul până la ora 01.00. Este alt specific, e cu distanţare. Oricum, în oraş, nu vom fi neapărat afectaţi, pentru că noi oricum nu aveam program aşa prelungit. Vom vedea cum va fi. Cert este că, dacă mă întrebaţi anul trecut cum e şi aş fi avut încasările de acum, aş fi spus că e foarte prost; acum, spun că e bine şi aşa decât deloc. Probabil că nu a fost bine că a fost dintr-o dată relaxare, iar acum dintr-o dată alte modificări. Acum era şi perioada de vârf, luna august, până pe 15 august este pentru noi cea mai mare activitate, după care, treptat, se linişteşte tot şi revenim la viaţa de oraş fără turişti şi aglomeraţie”, a spus Crinu Danu.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.